ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Pitch. Tudor Tişe şi Paul Pop, cofondatori Manuscrito, un start-up din Cluj, dezvoltă o aplicaţie care să-i ajute pe copii să înveţe să scrie, să citească şi să facă exerciţii la matematică de pe tabletă

27 iul 2022 Autor: Adrian Seceleanu

Proiectul creat de o echipă de studenţi la mai multe facultăţi din Cluj a câştigat ediţia din acest an a programului de preaccelerare Innovation Labs.

Manuscrito, un start-up format în Cluj, lucrează la dezvoltare unei aplicaţii care să îi ajute pe copii să scrie, să citească şi să realizeze exerciţii la matematică pe tablete, lansarea publică fiind aşteptată pentru acest an.

„Manuscrito este o aplicaţie pentru copii care îi ajută să înveţe abilităţile de bază. Vrem să începem cu scrisul de mână, acesta este lucrul pe care ne concentrăm în acest moment, dar cu timpul vrem să avansam şi pe partea de citit, şi pe partea de matematică, şi să evoluăm uşor uşor către alte discipline pe care copiii le învaţă. Dar momentan scrisul este preocuparea noastră”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Tudor Tişe, cofondator al proiectului. El a explicat şi de unde a venit ideea de a lansa acest proiect. „Ideea îi aparţine colegei noastre din echipă, Anastasia. Ea are un verişor cu anumite dificultăţi de învăţare, din cauza unor probleme medicale, şi am încercat să rezolvăm una dintre primele lui dificultăţi, respectiv scrisul de mână. El trebuia să meargă la şcoală dar după şcoală mai avea multe ore suplimentare la care nu mereu îi făcea plăcere să participe. Noi am încercat să combinăm o problemă cu un lucru care lui îi place, respectiv tableta. Tableta unde de obicei copiii accesează divertisment, jocuri şi am încercat să facem experienţa mai plăcută şi să o facem mai asemănătoare cu un joc sau cu un desen la care probabil ei se uită”.

Start-up-ul din Cluj a fost desemnat marele câştigător al ediţiei din 2022 a evenimentului Demo Day organizat de preacceleratorul pentru start-up-uri tehnice Innovation Labs.

Ceea ce scrie copilul pe tabletă este apoi analizat de un algoritm, a explicat Paul Pop, cofondator al Manuscrito. „Este un algoritm de procesare de ima­gine şi un algoritm de inteligenţă arti­ficială în spate, care ne ajută să deter­minăm cât de exact este scris copilului şi cât de corect este. Încercăm să ne îmbunătăţim algoritmul pe măsură ce trece timpul. În momentul actual avem o primă versiune cu care vrem să ieşim pe piaţă în următoarele luni”.

Ce se întâmplă mai exact în aplicaţie? “În momentul în care copilul decide să exerseze scrierea de mână intră în aplicaţie şi va primi de exemplu o literă de scris şi pe baza literei va avea suport audio şi video, în care va putea să audă sau să vadă exact cum se face litera respectivă. După ce va exersa el cum se face pe tabletă litera noi trimitem rezultatul către algoritmul nostru care va detecta cât de corect este pe baza distanţelor şi mai multor parametri”, a spus Paul Pop. “Aici intervine componenta noastră de feedback în timp real, cu asta ne dorim să încurajăm copilul atunci când reuşeşte dar şi când greşeşte. Vrem să-i menţinem motivaţi, angrenaţi în aplicaţie printro strategie de gamificare”, a adăugat Tudor Tişe.

Cum va genera bani aplicaţia? “Vom oferi o versiune de tip freemium - gratuită care ne va ajuta să creştem atât comunitatea să îmbunătăţim produsul dar şi două subscripţii lunare - una ar fi destinată zonei B2B, spre şcoli, centre private şi cealaltă spre părinţi - B2C, în care un părinte ar putea să cumpere individual un abonament”, a spus Tişe.

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR