„Pentru noi a fost importantă participarea la InnovX-BCR din două puncte de vedere: pe de-o parte doream să accelerăm anumite procese interne, iar pe de altă parte să ne pregătim mai bine pentru lansarea în România“.
Fintech-ul Fagura din Republica Moldova, care a creat o platformă prin care oferă împrumuturi dar şi posibilitatea de a investi în aceste credite (P2P lending), şi a câştigat grupa Scaleups a acceleratorului InnovX BCR, ediţia 2021-2022, se uită la o nouă rundă de investiţii în acest an, care să-i permită să se extindă pe noi pieţe, inclusiv în România.
Până în prezent investiţiile în proiect s-au ridicat la mai mult de o jumătate de milion de euro, a precizat Tudor Darie, fondator şi CEO al Fagura în cadrul emisiunii ZF IT Generation. „Noi ca echipă de fondatori - iniţial am investit o sumă de peste 200.000 de euro în dezvoltarea iniţială a proiectului, soluţia tehnică, testarea, validarea proiectului. Ulterior cu rundele de investiţii de tip angel şi seed s-au mai adăugat încă aproximativ 360.000 de euro, deci în total până în acest moment avem investiţii în cadrul proiectului de peste 500.000 de euro. Deci mai avem lichidităţi disponibile pentru încă aproximativ un an de dezvoltare în faţă, deci suntem acoperiţi în acest moment şi ne pregătim ca în vară, în toamnă, până la finele anului să mai ridicăm o nouă rundă de investiţii care să ne permită să ne dezvoltăm la un alt nivel. Deci în acest moment Fagura are o evaluare, este o estimare pe care o avem noi - în zona de start-up- uri, să spunem aşa, e mai multă artă decât matematică - deci până când un produs creşte şi îi poţi evalua indicatorii economici, deci acum proiectul are o valoare în jur de 6-7 milioane de euro, cam acolo, poate fi un pic mai mult, mai puţin, mai are loc o corecţie în piaţă până în toamnă mai creştem şi noi, deci cam acolo suntem”.
În cadrul evenimentului Demo Day realizat de InnovX BCR Fagura a câştigat şi premiul special oferit de echipa emisiunii ZF IT Generation, numit “ZF IT Generation Star”, care îi va asigura o prezenţă extinsă în cadrul show-ului dedicat descoperirii noilor milionari din IT din regiune.
Participarea la acceleratorul InnovX BCR a avut un impact foarte bun asupra proiectului, a povestit Tudor Darie. “Experienţa în cadrul InnovX - BCR a fost una fantastică, una foarte bună pentru noi pentru că într-adevăr, aşa cum e şi firesc, într-un accelerator trebuie să accelerezi o serie de procese, să te poţi dezvolta mai rapid. Pentru noi a fost importantă participarea la InnovX-BCR din două puncte de vedere: pe de-o parte doream să accelerăm anumite procese interne, iar pe de altă parte să ne pregătim mai bine pentru lansarea în România. Ambele obiective le putem considera atinse - mai mult decât atât am şi câştigat în final acceleratorul, acesta nefiind un obiectiv al nostru iniţial. Pot să vă spun că în această perioadă noi am reuşit să facem o serie de lucruri importante: am crescut echipa, am creat un advisory board cu persoane cu o experienţă extraordinară în zona de start-up / investiţii / soluţii tehnologice, care ne vor ajuta să dezvoltăm proiectul mai departe.
Deci s-au întâmplat o serie de lucruri în această perioadă care sunt foarte utile, am atras şi o mică investiţie în cadrul proiectului, deci câteva lucruri foarte importante. Totodată se deschide o anumită oportunitate de a avea şi o colaborare cu partenerii de la BCR. Deci suntem la etapa de discuţii, tatonăm terenul pentru o astfel de colaborare, noi suntem interesaţi şi deschişi. Din câte am observat există un anumit interes şi din partea BCR. Noi ne dorim să avem această colaborare ca în final principalii câştigători să fie utilizatorii noştri - antreprenorii care vor avea posibilitatea să aibă acces mai uşor la finanţare sau să poată să investească şi să primească un randament mai bun de la aceste investiţii.”
Ce a mai declarat Tudor Darie în cadrul emisiunii:
Fagura este o aplicaţie de finanţare alternativă, care le permite investitorilor să multiplice banii ajutând alte persoane iar împrumutaţilor să obţină o finanţare mult mai simplă la dobânzi corecte. În final, ambele categorii şi investitorii şi împrumutaţii au de câştigat, deci cumva aducem mai multă democraţie în această zonă de acces la finanţare.
Noi ne pregătim ca în perioada următoare să putem să fim disponibili pe toată piaţa europeană să ne deschidem şi către alte ţări în afara Uniunii Europene pentru investitori, iar pe segmentul de împrumutaţi în anul 2022 vrem să ne lansăm şi pentru companiile / antreprenorii din România.
Acum avem finanţate aproximativ 1.200 de împrumuturi prin intermediul Fagura.
În runda următoare de investiţii ne dorim să ridicăm o finanţare care să ne permită deja să scalăm proiectul, să creştem mult mai rapid şi să ne extindem pe noi pe noi pieţe. Luăm în calcul ca la următoarea rundă să obţinem o licenţă de societate de plată în aşa mod încât utilizatorii noştri, împrumutaţii / investitorii, să primească finanţarea deodată pe un card bancar fie fizic sau virtual şi de acolo să îşi poată gestiona banii, iar investitorii la fel să aibă acces permanent la lichidităţi. Dacă vrea să facă anumite investiţii şi vrea să aibă acces la bani instant în orice moment cu cardul poate să facă anumite plăţi sau să-şi transfere banii acolo unde au ei nevoie. Şi totodată luăm în calcul, analizăm piaţa din Marea Britanie. În special ne interesează zona de creditare - pentru că avem o diasporă destul de numeroasă acolo care are nevoie de acces la finanţare. Totodată Marea Britanie ar fi o piaţă interesantă care ne-ar permite să ne extindem global, ar fi un vehicul global pentru o investiţie care s-ar întâmpla la Fagura.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE