ZF IT Generation

ZF IT GENERATION. Start-up Update. Adrian Cighi, cofondator Pago – aplicaţie pentru plăţi: Suntem pe ultima sută de metri pentru finalizarea unei noi finanţări

8 feb 2022 Autor: Ioana Nita

Pago, start-up-ul local care a dezvoltat aplicaţia mobilă cu acelaşi nume cunoscută în principal pentru plata automată de facturi, se află în prezent în ultima etapă pentru obţinerea unei finanţări de peste 1 milion de euro de la fonduri locale de investiţii, bani ce vor fi folosiţi cu precădere pentru extinderea businessului şi a echipei atât pe plan local, cât şi pe alte pieţe, şi implicit pentru dezvoltarea de noi funcţionalităţi în aplicaţie. Recent, start-up-ul a lansat funcţionalitatea de transfer de bani în timp real între oricare două carduri emise de bănci din România sau de Revolt. Investiţiile totale în proiectul Pago au ajuns până acum la circa 1,1 milioane euro.

„Suntem foarte aproape de finalizarea tranzacţiei, suntem în faza în care se negociază practic ultimele documente şi sperăm noi ca semnarea să fie undeva peste două-trei săptămâni. Cu această investiţie nouă vom avea ocazia să creştem echipa şi ne vom axa atât pe România, cât şi pe celelalte ţări. Practic, această finanţare ne va permite să lansăm mai repede şi mai multe funcţionalităţi decât aveam capacitatea până acum. Urmează să avem colegi noi în Polonia, Italia şi Spania - următoarea ţară în care ne vom extinde cel mai probabil. Avem nevoie de echipe locale pe marketing şi vânzări, nu neapărat pe dezvoltare. Echipa de dezvoltare va rămâne în România”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Start-up Update, Adrian Cighi, cofondator Pago. Start-up-ul are în prezent pe lângă biroul din România, şi un birou în Polonia şi se află în căutarea unui birou în Italia unde va lansa în curând oficial aplicaţia.

„Aplicaţia a fost lansată în Italia anul trecut şi intenţionam pe finalul anului trecut, începutul acestui an să anunţăm oficial, dar a fost amânată având în vedere cele­lalte proiecte din România”, a punctat el.

Echipa Pago a lucrat anul trecut intens la dezvoltarea unei noi funcţionalităţi – transferul de bani între oricare două carduri doar cu numărul de telefon, aceasta fiind lansată recent pe piaţă. „Lucrăm efectiv la cele necesare în aplicaţie cam de 9 luni, dar intenţia să adăugăm această funcţionalitate era mai veche, de acum un an şi jumătate, chiar doi ani – atunci a fost prima dată discutată. A durat mai mult pentru că trebuie bineînţeles să facem modificări în aplicaţie, dar am integrat şi serviciile VISA şi Mastercard care practic ne permit acest serviciu. Ce îl face util este că poţi să transferi bani de pe orice card pe orice alt card indiferent de banca emitentă sau dacă este un card Visa sau Mastercard, aproape instant, în câteva secunde, maximum de 30 de secunde”, a precizat cofondatorul Pago.

Cum se realizează mai exact transferul de bani din Pago? “Trebuie doar să ai persoana către care vrei să trimiţi banii cu numărul de telefon, fie în agendă, fie introduci numărul în Pago în momentul în care vrei să trimiţi banii. Pui suma pe care vrei să o trimiţi, confirmi în aplicaţie cardul de pe care vrei să trimiţi banii şi tranzacţia se întâmplă, practic deţinătorul celuilalt card primeşte o notificare că doreşti să-i trimiţi suma respectivă, acceptă suma şi tranzacţia se face. Poţi să transferi bani şi între carduri proprii, dacă ai două carduri la aceeaşi bancă sau de la bănci diferite. Pentru a se procesa tranzacţia trebuie să se întâmple totul din Pago, deci cele două carduri implicate în transfer trebuie să fie în prealabil înscrise în secţiunea de transfer de bani din Pago”, a explicat el.

Un alt proiect important la care a lucrat echipa Pago anul trecut este integrarea aplicaţiei cu aplicaţia BT Pay.

„Practic ai experienţa din Pago cu preluarea automată a facturilor, le vezi pe toate într-un ecran şi poţi să le plăteşti foarte uşor. Acum ai această experienţă şi în BT Pay - este o secţiune care se numeşte Plăţi de facturi şi aici în continuare vrem să lucrăm cu colegii de la Banca Transilvania să ne asigurăm că este o funcţionalitate care atrage cât mai mult utilizatorii - ei au în jur de 2 milioane de utilizatori în BT Pay, deci pentru noi este o audienţă foarte mare căreia ne adresăm acum şi vrem să ne asigurăm că totul funcţionează cum trebuie acolo”, a subliniat Adrian Cighi.

În prezent, aplicaţia Pago are peste 235.000 de utilizatori activi lunar – deschid aplicaţia cel puţin o dată pe lună, dintre care 41.000 de abonaţi. Lansată în anul 2017, aplicaţia Pago le oferă utilizatorilor posibilitatea de a plăti facturi la peste 380 de furnizori de utilităţi, taxe şi impozite locale, reîncărcări de cartele telefonice, asigurări RCA şi de călătorie sau donaţii către ONG-uri. Prin intermediul Pago s-au plătit până acum aproape 10 milioane de facturi de utilităţi în valoare de peste 1,1 miliarde lei.

“Creşterea pe numărul de plăţi a fost mai mare decât pe numărul de utilizatori. Practic, utilizatorii din trecut au devenit mai activi şi plătesc mai mult din aplicaţie. Conversia de la utilizatori activi în abonat s-a menţinut ca procent undeva la 20% din baza de utilizatori, care este de altfel şi estimarea noastră iniţială de când am dezvoltat aplicaţia şi am stabilit acest prag la patru facturi gratuite pe lună. Dacă locuieşti la apartament, poate cu unele excepţii, ai cam 4 facturi de plată în fiecare lună. Aşadar, intenţia noastră a fost ca majoritatea să poată să folosească aplicaţia gratuit”, a spus el.

Anul trecut, potrivit datelor preliminare, aplicaţia Pago a generat venituri de 13,5 milioane de lei, în creştere cu peste 40% faţă de 2020. Totodată, 2021 a fost şi anul în care start-up-ul a intrat pe profit, iar pentru anul curent şi-a propus să continue dezvoltarea businessului atât pe plan local, cât şi în străinătate.

“Anul acesta avem planuri mari şi în România şi în alte ţări. În România vrem să mai adăugăm câteva funcţionalităţi, în primul rând asigurări de locuinţă - este o restanţă care a rămas în aplicaţie extrem de asigurări apare cred ca de mai bine de un an ca intenţie şi anul acesta vrem să lansăm în sfârşit. În ceea ce priveşte alte ţări, în Polonia vrem să adăugăm asigurări - este prima funcţionalitate, apoi căutăm şi acolo un partener, o bancă cu care să facem o integrare cum am facut cu Banca Transilvania BT Pay şi în Italia urmează să lansăm oficial aplicaţia. Deocamdată este o versiune beta.”

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR