♦ Serviciile de plată Pago sunt folosite în prezent de peste 600.000 de utilizatori lunar, numărul acestora fiind cu 50% mai mare decât la finalul anului trecut ♦ Start-up-ul estimează că va ajunge la final de 2024 la venituri anuale recurente de circa 2,4 -2,5 milioane de euro, plus 40% comparativ cu 2023.
Pago, start-up-ul românesc cunoscut pentru aplicaţia sa de plăţi de facturi, a reuşit să atragă recent o finanţare în valoare totală de 2,2 milioane euro, sumă ce va fi utilizată pentru a integra soluţia sa în alte platforme, cum ar fi cele bancare, şi pentru a se extinde mai mult în afara graniţelor ţării. Start-up-ul a intrat cu propria aplicaţie pe pieţele din Italia şi Polonia, însă prin recenta integrare în platforma George de la BCR are ca ţintă să intre şi pe pieţele din regiunea Europei Centrale şi de Est – în Cehia, Slovacia şi Ungaria, unde grupul Erste, din care face parte BCR, are o prezenţă semnificativă.
„În ultimii doi ani am continuat cu strategia de integrare pe care o aveam încă de atunci şi am reuşit să lansăm câteva proiecte. Noi deja începuserăm acum trei ani integrarea serviciilor Pago în BT Pay, care acum face parte din strategia noastră de creştere.“
„Practic, serviciile din aplicaţia noastră, din Pago, pe zona de plăţi de facturi, RCA şi alte câteva tipuri de servicii, le oferim sub forma unui produs <<white label>> care se poate integra în orice aplicaţie. Am început cu aplicaţii bancare şi plăţile de facturi sunt integrate acum în BT Pay şi tocmai am lansat şi în platforma George de la BCR“, a precizat Adrian Cighi, cofondator Pago, în cadrul emisiunii ZF IT Generation.
Această nouă integrare cu platforma George de la BCR, îi oferă start-up-ului acces la o bază de utilizatori semnificativ mai mare şi deschide calea către noi pieţe. „Am identificat cel puţin încă trei ţări în care ce facem noi cu Pago s-ar potrivi foarte bine. E vorba de Cehia, Slovacia şi Ungaria. Sunt ţări la care noi ne-am uitat în trecut, dar acum avem oportunitatea de a avea acest parteneriat cu grupul Erste, unde aplicaţia George din România e practic aceeaşi aplicaţie şi în celelalte trei ţări“, a adăugat el.“
În paralel cu aceste dezvoltări, Pago a reuşit să atragă o nouă rundă de finanţare într-un timp record. "Este aproape închisă runda deja. Runda de pe SeedBlink a mers mult mai bine decât ne aşteptam. Practic, în prima zi s-au strâns un milion de euro, iar noi aveam pentru toată runda ţinta de un milion de euro. După care, pentru că am avut discuţii cu destul de mulţi care erau interesaţi să investească, dar n-au reuşit în prima zi să facă un <<commitment>> pe SeedBlink, am hotărât să extindem runda la 1,5 milioane euro, iar în 3 zile s-a strâns şi restul sumei. În plus, aveam deja un <<pre-commitment>> de la acţionarii existenţi în valoare de 715.000. Deci practic suntem la 2,215 milioane pentru runda actuală" a precizat Cighi.
Strategia Pago de scalare a businessului se bazează pe două direcţii principale: dezvoltarea aplicaţiei proprii în continuare şi integrarea serviciilor oferite în Pago şi în alte aplicaţii. "Pago a devenit, între timp, utilizatorul aceloraşi produse white label pentru că şi în Pago acum e tot un client al aceluiaşi produs. Am făcut asta pentru a fi mai uşor să le menţinem după ce se integrează în alte aplicaţii. Practic orice îmbunătăţire facem pentru Pago se livrează automat şi la partenerii unde e integrată experienţa respectivă", a explicat Cighi.
Aplicaţia Pago oferă o gamă largă de servicii de plată – de la plata facturilor (peste 400 de furnizori) la achiziţii asigurări, reîncărcări cartele şi plata taxelor de drum. Modelul de monetizare cu partenerii se bazează pe împărţirea veniturilor. "Avem model de împărţire a veniturilor. Practic veniturile generate din funcţionalităţile pe care le implementăm, care fiecare are modelul propriu, îl împărţim cu partenerul. Pentru facturi e vorba de veniturile din abonamente şi din comisioanele plătite de furnizorii de utilităţi şi la asigurări comisioanele de la asiguratori", a detaliat cofondatorul Pago.
Start-up-ul estimează că va ajunge la final de 2024 la venituri anuale recurente de circa 2,4 -2,5 milioane de euro, plus 40% comparativ cu 2023, în condiţiile în care a adăugat noi integrări care vor da roade în ultima parte a anului şi mai apoi în 2025. În prezent, serviciile de plată Pago sunt folosite de peste 600.000 de utilizatori lunar, numărul acestora fiind cu 50% mai mare decât la finalul anului trecut.
Pe lângă integrările cu aplicaţiile bancare BT Pay şi George – BCR, soluţia Pago este integrată şi în aplicaţiile MyEngie şi AmParcat.ro.
“Sunt în total patru integrări live şi avem discuţii cu încă cinci parteneri potenţiali. Toţi cinci sunt în diferite faze - de la discuţii de planning şi până la implementare. Sunt proiecte care durează câteva luni de la început până la lansare. Sperăm să mai avem cel puţin încă o lansare anul acesta de o funcţionalitate într-o aplicaţie în care suntem deja, şi două sau trei lansări destul de repede în 2025."
În ceea ce priveşte expansiunea internaţională, Pago a lansat recent aplicaţia în Italia. "Italia e ţara din Europa cu cele mai multe facturi de utilităţi care nu se plătesc cu direct debit. Procentul de direct debit e mai mare decât în estul Europei. Este undeva la 35% din facturi, dar fiind o ţară foarte mare, practic ce rămâne să plătească italienii manual şi cu bătaile de cap aferente, reprezintă cea mai mare piaţă ca potenţial pentru noi," a punctat el.
Pe termen lung, Pago are planuri ambiţioase, inclusiv o posibilă listare la bursă. "Noi acum avem finanţarea de care avem nevoie pentru următorii ani. Nu mai avem în plan să facem o altă rundă prea curând. Practic acum trebuie să folosim fondurile atrase pentru a pune în practică strategia pe care o aveam deja. Pentru un potenţial exit şi pentru investitorii de acum, pentru investitorii de dinainte, peste un orizont de 3-4 ani ne uităm la o posibilă listare la bursă sau un investitor strategic", a concluzionat Cighi.
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE