ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Update. Adrian Ispas, Vatis Tech – soluţie de recunoaştere vocală: Am ajuns la o evaluare de peste 1,5 mil. euro

14 sep 2021 Autor: Ioana Nita

În următorul an ne vom axa pe perfecţionarea tehnologiei pentru limba română, iar apoi vom începe dezvoltarea şi pentru alte limbi vorbite în Europa.

Start-up-ul local Vatis Tech, care a dezvoltat o tehnologie de recunoaştere vocală, a fost evaluat la peste 1,5 milioane euro după ce reuşit să atragă o rundă de investiţii în valoare de 200.000 euro de la fondurile Early Game Ventures şi Sparking Capital şi de la Mălin Ştefănescu, business angel şi preşedintele Asociaţiei TechAngels. Până la această rundă de investiţii, echipa Vatis Tech a investit din propriile resurse circa 15.000 euro pentru dezvoltarea unei tehnologii proprii de recunoaştere vocală, pentru început axată doar pe limba română.

„Vom folosi banii în prima fază pentru a dezvolta în continuare tehnologia şi pentru a o comercializa pentru limba română în următorul an. După un an vrem să ridicăm o nouă rundă de finanţare, al cărei scop va fi intrarea într-o piaţă nouă şi dezvoltarea tehnologiei pentru limba vorbită în acea piaţă”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Start-up Update, Adrian Ispas, fondator şi CEO al Vatis Tech.

Proiectul a fost demarat la începutul anului trecut, iar de atunci şi până în prezent, echipa de fondatori Vatis Tech a schimbat strategia cu care a pornit.

„Am pivotat de la ideea iniţială de a dezvolta o platformă peste o soluţie de speach recognition, dându-ne seama că soluţiile de la momentul respectiv nu erau chiar fezabile pe ceea ce aveam noi nevoie, şi astfel am ajuns la concluzia că trebuie să construim noi această infrastructură de speach recognition care să satisfacă mult mai bine nevoia din piaţă decât era satisfăcută în momentul respectiv. Practic, în ultimul an am construit prima versiune pe limba română care are o acurateţe mult mai mare decât alte alternative de pe piaţă”, a explicat el.

În luna mai a acestui an, Vatis Tech a lansat prima versiune a soluţiei sale de recunoaştere vocală pentru limba românia şi a reuşit să atragă un prim client pe zona B2B.

„Şi modelul nostru de business s-a schimbat faţă de anul trecut, când ţinteam mai mult zona B2C. Acum am început să ne axăm pe zona B2B. Practic, vrem să fim un furnizor al tehnologiei de recunoaştere vocală şi să oferim tehnologia noastră şi infrastructura noastră mai departe altor businessuri care pot integra API-ul nostru, automatizându-şi astfel workflow-urile”, a precizat Adrian Ispas.

Momentan, echipa Vatis Tech se concentrează pe îmbunătăţirea tehnologiei de recunoaştere vocală pentru limba română, însă are în plan să dezvolte soluţia şi pentru alte limbi vorbite în Europa.

„În următorul an ne vom axa pe perfecţionarea tehnologiei pentru limba română. Vrem să o aducem la un nivel foarte bun de acurateţe şi ulterior, după ce începem să o şi promovăm, vom începe dezvoltarea şi pentru celelalte limbi, deci într-un orizont de timp de circa un an maxim”, a subliniat el.

Modelul de business al Vatis Tech se bazează atât pe accesarea soluţiei din cloud, cât şi pe varianta instalată on premise.

„În momentul de faţă avem două modele de business principale de business - plata pe oră pentru varianta în cloud în care datele sunt stocate în cloud, transcrise în cloud, sau licenţiere pentru varianta on premise pentru situaţiile în care datele sunt ceva mai sensibile şi nu pot fi puse în cloud sau respectivul client nu vrea să le ducă în cloud.”

În următoarea perioadă, echipa vatis Tech se va axa pe dezvoltarea tehnologiei până la atingerea unui nivel de acurateţe de peste 95 la sută pe cel puţin trei verticale.

„Sunt mai multe variante pe care le luăm în calcul - în momentul de faţă am început cu prima verticală de general şi media. Avem în pipeline şi verticala de call-centere şi ne uităm şi la verticala medicală”, a conchis fondatorul şi CEO-ul Vatis Tech.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR