ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Update. Alin Breabăn, cofondator, Vestinda - platformă de management al investiţiilor automatizate: Am reuşit să atragem 300.000 dolari până acum de la Techstars şi o bancă din Italia. Runda de finanţare este în continuare deschisă, ţinta fiind de 600.000 dolari

8 iun 2023 Autor: Ioana Nita

Obiectivele actuale ale start-up-ului vizează atingerea unui venit recurent lunar de 30.000 de dolari şi un număr de circa 30.000 - 40.000 de utilizatori.

Start-up-ul Vestinda, care dez­voltă o platformă de management al investiţiilor automatizate, a fost ac­ceptat şi a parcurs anul acesta pro­gramul de accelerare american Techstars - unul dintre cele mai mari acceleratoare pentru start-up-uri tech din lume, reuşind să atragă astfel şi o primă finanţare cumulată în valoare de 300.000 dolari. O parte din această sumă a venit ca investiţie a Techstars, organizaţia americană fiind unul din­tre cei mai mari investitori în etapa pre-seed a start-up-urilor de tehnolo­gie, finanţând până în prezent în pes­te 3.500 de companii aflat la început de drum, iar o altă parte a fost obţi­nută de la banca italiană Sella prin fondul său de investiţii dedicat.

„Programul de accelerare a înce­put în ianuarie şi s-a terminat în apri­lie şi ne-a ajutat din foarte multe per­spective. Programul a avut loc în SUA şi aşa am înceout să vedem şi piaţa de investiţii din afara României, ceea ce ne-a ajutat foarte mult. Ne-a ajutat atât din punct de vedere al înţe­legerii pieţei, a întâlnirii de mentori foarte bine pregătiţi în zona asta de crypto, de Web3 şi în zona de start-up-uri în general. Am intrat în contact cu alţi fondatori care sunt la fel de energici şi îşi doresc să-şi atingă obiectivele. E o lume şi e de fapt o ex­perienţă pe care o recomand oricărui antreprenor la început de drum. Şi din fericire, această experienţă nu ne-a ajutat doar cu «knowledge», dar ne-a ajutat şi cu o investiţie în primul rând din partea lor şi ne-au ajutat să aducem şi un al doilea partner, un al doilea fond de investiţii alături de noi. Aşadar în momentul ăsta suntem «backed» de Techstars şi de o bancă din Italia, Banca Sella. Este o bancă foarte inovativă, o bancă care are deja o divizie de capital markets, dar are şi o diviziie de fond de investiţii. Au investit în noi prin această divizie de fond de investiţii“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Start-up Update, Alin Breabăn, cofondator, Vestinda.

El a adăugat că suma de 300.00 de dolari a fost primită în ultimele două luni, făcând parte din runda de pre-seed a start-up-ului, practic prima rundă de finanţare pentru Vestinda, până acum start-up-ul susţinându-se din fonduri proprii. În total, start-up-ul vizează să atragă 600.000 de dolari, discutând în continuare tot cu investitori din străinătate pentru a obţine şi restul banilor necesari.

„De o lună jumătate am deschis activ discuţiile cu investitori, în special din afara ţării, investitori din toată lumea. Se uită la noi şi discutăm împreună cu ei. Acum pornim următoarele şi vrem să închidem runda cât mai repede.“

“Majoritatea conversaţiilor sunt cu fonduri de investiţii din Europa, SUA şi chiar şi Asia. În România am început să discutăm doar cu câţiva business angels şi asta pentru că runda noastră este o rândă de pre-seed. Este o rândă în care nu vrem doar bani. Deja avem bani să stăm liniştiţi şi să construim încă 14 luni de acum înainte.”

Platforma Vestinda le oferă utilizatorilor care vor să intre în lumea investiţiilor financiare sau celor care sunt deja investitori profesionişti posibilitatea de a-şi automatiza investiţiile şi de a-şi gestiona tot portofoliul de active dintr-un singur loc. Start-up-ul a pornit anul trecut pe zona de criptomonede, însă treptat va adăuga şi active tradiţionale.

“Facem un pic de curat în zona asta de comunităţi de trading, vrem să ajutăm oamenii la început de drum şi să le dăm un conţinut <<curated>>, cum se numeşte, adică este ales de către echipa Vestinda, avem analiştii care lucrează în piaţă şi în platformă, oamenii la început de drum care pot să îşi găsească un partner de trading sau o comunitate de la care să înveţe. Ei au acces şi la această platformă în regim SaaS în care pot să construiască sau pot să testeze strategii de trading fără niciun fel de cunoştinţe de limbaje de programare sau fără să fie foarte tehnici. Deci pe de-o parte pot să-şi construiască ei propriile strategii, iar pe de cealaltă parte pot să folosească strategii create de către experţi”, a explicat Alin Breabăn cum funcţionează platforma Vestinda.

Momentan, Vestinda este integrată cu exchange-uri şi platforme de criptomenede, însă echipa lucrează şi la dezvoltarea şi integrarea altor tipuri de platforme pentru investiţii. “Ne dorim ca până la finalul anului să avem deja primii brokeri integraţi. E foarte posibil că în mai puţin de patru luni să avem o parte din brokeri şi anume în zona de backtesting. Adică cineva va putea să creeze strategii şi să le şi testeze pe date anterioare pe active tradiţionale.”

În prezent, platforma Vestinda are peste 3.000 de utilizatori, o parte fiind şi plătitori, start-up-ul ajungând în preent la venituri recurente anuale de 10.000 dolari.

“De la începutul anului şi până acum avem o creştere de 150% în numărul de conturi create. Numai în ultima lună am dublat numărul de utilizatori activi şi creşte foarte bine şi numărul de utilizatori care plătesc”, a precizat el.

Investiţia totală de 600.000 de dolari vizată în prezent va fi alocată pentru atingerea obiectivelor start-up-ului pentru jumătatea sau sfârşitul anului viitor, când îşi doreşte să atragă o rundă de finanţare de tip seed.

“Vrem să ajungem la venituri recurente de 30.000 de dolari pe lună şi la circa 30.000-40.000 de utilizatori”, a subliniat cofondatorul Vestinda.

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR