ZF IT Generation

ZF IT GENERATION. Start-up Update. Aurelian Marin, fondator Perpetoo – un “AirBNB” pentru maşini: Suntem prezenţi în 12 oraşe din România acum şi analizăm intrarea pe alte pieţe din 2024

30 mar 2023 Autor: Ioana Nita

Start-up-ul local Perpetoo, care a dezvoltat o platformă online ce funcţionează ca un “AirBNB” pentru maşini, oferindu-le utilizatorilor posibilitatea de a închiria o maşină direct de la proprietar, şi-a propus să atace şi pieţele externe începând cu anul viitor, acum serviciul fiind disponibil în 12 oraşe mari din România. În total, pe platforma Perpetoo sunt listate 150 de maşini, iar numărul utilizatorilor depăşeşte 4.000.

“Credem cu tărie că pe măsură ce se maturizează piaţa din România, serviciul va fi din ce în ce mai mult solicitat şi cred că va fi un moment zero când practic va exploda. Vrem însă să mergem cu acest serviciu şi într-o primă altă ţară. Analizăm două sau trei pieţe din care să ne hotărâm la una. În momentul de faţă, cred că cea mai interesantă pentru noi ar fi Grecia, datorită turismului foarte dezvoltat de acolo, dar în egală măsură luâm în calcul şi Ungaria, Cehia sau Polonia”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Aurelian Marin, proprietar al agenţiei Paradis de Vis din Constanţa şi fondator al Perpetoo. El a adăugat că cel mai probabil echipa Perpetoo va începe demersurile de extindere din toamnă, planul fiind să lanseze serviciul într-o nouă piaţă înainte de vara anului 2024 pentru a profita de sezonul de vară în care se fac cele mai multe concedii.

În prezent, circa 60% din cei care folosesc Perpetoo în România vin din străinătate, acesta fiind practic unul dintre motivele care stau la baza deciziei de extindere în afara ţării, în zone unde turismul este foarte dezvoltat.

“În momentul de faţă avem peste 4.000 de utilizatori activi şi printre ei există peste 200 de utilizatori care folosesc în mod frecvent serviciul, frecvent însemnând că au peste 6-7 închirieri de-a lungul unui an. Majoritatea celor care închiriază sunt bărbaţi, iar un procent de puţin peste 60% vin din afara României, majoritatea străini şi în principal din Spania, Germania, Franţa, Belgia. Acest lucru cred că se datorează şi faptului că în toate aceste ţări există un serviciu similar cu Perpetoo”, a precizat Aurelian Marin, punctând de asemenea că în plus există şi categoria de români care sunt în zona diaspora, locuiesc în străinătate şi atunci când se întorc în România apelează la serviciile platformei pentru a-şi închiria o maşină.

Pe platforma Perpetoo sunt listate maşini ale persoanelor fizice, acestea putând avea şi 2-3 autovehicule înregistrate. În prezent, pe platformă sunt listate peste 150 de maşini din 12 oraşe din România.

“Până la data de 1 martie au fost nouă oraşe, iar începând cu data de 1 martie am mai lansat serviciul în trei oraşe din România. Se pare că oamenii preferă acest contact uman, preferă să închirieze de la un proprietar, cred că pe motive psihologice. În acelaşi timp, preţul este mult mai mic sau considerabil mai mic decât un serviciile clasice de <<rent a car>>”, a menţionat fondatorul Perpetoo.

Care sunt avantajele închirierii unei maşini de pe platforma Perpetoo? “Clienţii noştri beneficiază de un serviciu de asigurare pe perioada de închiriere, ceea ce îi pune la adăpost de eventual de probleme, accidente, ş.a.m.d. În marea majoritate a cazurilor kilometri sunt nelimitaţi. Până acum experienţele cu proprietarii au fost foarte bune. Practic, noi facem o selecţie a oamenilor, adică ei se înscriu pe platformă, dar noi cumva îi cunoaştem pe cei care au maşinile postate.”

Tariful perceput pentru închirierea unei maşini listate pe Perpetoo este stabilit de proprietar, iar modelul de business al start-up-ului se bazează pe aplicarea unui comision tranzacţiei încheiate în cadrul platformei.

“Proprietarul stabileşte tariful şi aici cumva este partea bună a platformei, că ei practic sunt într-o concurenţă reală. Cei care au tariful foarte bine calibrat vizavi de maşina pe care o oferă, fac şi foarte multe închirieri. Cei care sunt cu un tarif ieşit din piaţă reuşesc mai greu să-şi închirieze maşinile. Sunt într-o concurenţă reală, noi nu avem nicio implicare. Dacă oamenii ne întreabă, noi facem nişte recomandări vizavi de ce se închiriază cel mai bine pe platformă, în funcţie de maşina pe care o au, dar noi ne limităm aici.”

Cele mai căutate maşini pe platforma Perpetoo sunt cele de clasă mică, tariful mediu de închiriere fiin de 30 euro pe zi. “Numărul mediu de zile de închiriere este de cinci zile, iar tariful mediu de închiriere este undeva între 28 şi 30 euro, ceea ce ne arată că majoritatea maşinilor care se închiriază se situează între 25 şi 40 euro pe zi. Avem peste 150 de maşini în momentul de faţă postate pe platformă, dar este un proces dinamic, ies maşini şi intră alte maşini noi”, a subliniat Aurelian Marin.

El a demarat proiectul Perpetoo la final de 2019, început de 2020, cu puţin timp înainte de declanşarea pandemiei, însă a rezistat pe piaţă datorită modelului de business care nu presupune investiţii în flote proprii de maşini. Practic, investiţia iniţială a constat în dezvoltarea platformei – circa 300.000 euro, la care s-au adăugat şi costuri de aproximativ 150.000 euro pentru partea de marketing, promovare, ş.a.m.d.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: InnovX-BCR