ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Update. Cătălin Meşter, cofondator şi CEO Voxa - „Netflix“ pentru cărţi audio: Am început deja să discutăm pentru o finanţare de 1,2 milioane euro pentru anul viitor

11 nov 2021 Autor: Ioana Nita

Start-up-ul vrea să ajungă anul viitor la 10.000 de utilizatori ai aplicaţiei şi la venituri de 1 milion de euro.

Start-up-ul local Voxa (fost Storis), care vrea să devină Netflixul cărţilor în format audio şi electronic din România, vrea ca anul viitor să acceseze o nouă finanţare, obiectivul fiind de a obţine suma de 1,2 milioane euro, bani necesari pentru a se putea dezvolta într-un ritm accelerat pe plan local şi pentru a putea scala pe pieţe externe.

Înfiinţat anul acesta, start-up-ul a reuşit să atragă o investiţie de tip seed în valoare totală de 550.000 euro (350.000 euro de la editura Litera şi 200.000 de la investitori privaţi prin platforma de equity crowdfunding SeedBlink), iar recent a lansat pe piaţă oficial aplicaţia cu acelaşi nume prin intermediul căreia utilizatorii au acces la audiobookuri, e-bookuri şi podcasturi în limba română.

„Cel mai probabil, anul viitor vom avea o nouă rundă. Chiar acum am discutat despre acest proces. Ştiu că în România lumea nu este chiar conştientă de modul nou de a funcţiona, în care creşterea este mai importantă ca veniturile, fiindcă fără o creştere destul de rapidă nu ai cum să faci faţă într-o piaţă foarte, foarte alertă. Deci anul viitor vom demara o rundă de 1,2 milioane euro cel mai probabil undeva în lunile mai-iunie“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Start-up Update, Cătălin Meşter, cofondator şi CEO al Voxa. El a adăugat că finanţarea va ajuta start-up-ul să îşi consolideze poziţia în România şi să înceapă şi extinderea şi pe primele pieţe externe.

„În România ne dorim să fim lideri de piaţă, iar piaţa acum se formează astfel că trebuie să ne consolidăm poziţia clar, dar începem să facem şi primii paşi în primele ţări şi să pregătim aplicaţia pentru următoarea extindere. Pentru scalare internaţională trebuie să intrăm pe teritoriul VC (venture capital - n. red.) mai mult decât pe zona de business angels şi crowdfunding, dar nu este exclus să existe şi crowdfunding pentru o parte din runda respectivă, pentru că este potenţial din ce în ce mai mare şi acolo. Dar, pentru o rundă care depăşeşte un milion de euro, de obicei este bine să avem un fond de investiţii în spate.“

Echipa Voxa a lansat de curând aplicaţia cu acelaşi nume pe piaţă, în prezent utilizatorii având la dispoziţie câteva sute de cărţi în format audio şi mii de cărţi în format electronic în limba română, dar şi titluri în limba engleză.

„În momentul lansării erau circa 15 edituri din România cu care colaboram, dar din momentul lansării deja şi restul editurilor au început să colaboreze cu noi şi suntem undeva la 18 acum în total. În prezent, în limba română avem în platformă în jur de 500 de audiobookuri şi circa 3.000 de e-bookuri şi vom avea mult mai multe până la sfârşitul anului. Iar pe partea de limba engleză am început să încărcăm catalogul - am semnat cu furnizori care ne vor aduce zeci de mii de titluri, cam toate titlurile care sunt în limba engleză. Pentru titlurile în limba română ne aşteptăm ca până finalul anului să ajungem la 1.000 de audiobook-uri şi să ne apropiem de 10.000 de e-bookuri“, a precizat CEO-ul Voxa.

În prezent, serviciul Voxa este disponibil pe bază de abonament - 48 lei/lună, utilizatorii putând accesa tot conţinutul din aplicaţie, fără plăţi suplimentare.

„Noi aveam ca ţintă până la finalul acestui an în jur de 650 de abonaţi activi, şi deja suntem foarte, foarte aproape de ea, adică avem foarte multe conturi. Nu ne aşteptam să fie chiar atât de multe din primele zile de când am lansat aplicaţia. Deci obiectivul pe anul acesta sigur îl vom atinge, iar pentru anul viitor ţintim o cifră de afaceri în jur de un milion de euro şi circa de 10.000 de utilizatori.“

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR