ZF IT Generation

ZF IT GENERATION. Start-up Update. Inesa Schmidt şi Marius Trifu, cofondatori 2SPACE: Cu investiţia de 150.000 euro începem să dezvoltăm prototipul rachetei care va transporta nanosateliţi în spaţiu

10 feb 2022 Autor: Ioana Nita

În circa 6 luni, start-up-ul şi-a propus să ia o nouă finanţare, însă cofondatorii nu au dezvăluit suma vizată.

2SPACE, start-up-ul local care şi-a propus să ofere servicii de lansare orbitală pentru nanosateliţi, a reuşit să obţină recent prima sa investiţie, în valoare de 150.000 euro, sumă cu care poate începe acum dezvoltarea prototipului pentru racheta care va transporta nanosateliţi în spaţiu. Finanţarea, de tip pre-seed, a fost obţinută de la angel investors locali, însă numele lor nu a fost făcut public.

„Cu această sumă vom începe primul nostru obiectiv, mai exact dezvoltarea prototipului de rachetă, iar primul nostru milestone în următoarele şase este de a dezvolta motorul şi pompele criogenice ale prototipului“, a spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Start-up Update, Inesa Schmidt, business & communication officer şi cofondator 2SPACE. Proiectul a pornit anul trecut fiind demarat de către Alexandru Mereu - head of propulsion system department - şi Andrei Grigore - head of cryogenic pumps development department, ambii absolvenţi ai Facultăţii de Inginerie Aerospaţială, împreună cu Marius Trifu - general manager & system engineer, absolvent al Facultăţii de Automatică şi Calculatoare, şi cu Inesa Schmidt - business & communication officer, absolventă a Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale.

„Totul a început însă cu câţiva ani în urmă, mai mult ca o iniţiativă voluntară legată de studenţi care îşi doresc să pună în practică mai multe contexte concrete ale industriei spaţiale. Concret, este vorba despre studenţi pasionaţi de spaţiu care îşi doreau să pună lucruri în practică cat mai pe scurt, iar noi fiind în acest context ne-am dat seama că ne dorim să mergem chiar mai departe şi să construim un start-up“, a precizat ea.

În ce stadiu se află acum proiectul 2SPACE? „Momentan lucrăm la dezvoltarea componentelor principale ale rachetei cu ajutorul cărora plănuim să facem un prototip pe parcursul acestui an, iar de asemenea în următoarele luni vom veni şi cu câteva teste legate de motorul pe care îl dezvoltăm, scopul final fiind să devenim un nou lansator pentru nanosateliţi. Practic, ar fi cel mai mic din această piaţă, reuşind să oferim servicii de lansare pe orbita inferioară, adică undeva la minim 200 km altitudine, pentru sateliţi de dimensiuni foarte mici între 1 şi 10 kg ţintim noi“, a precizat Marius Trifu, adăugând că avantajul 2SPACE  nu va fi neapărat preţul redus per kilogram, ci preţul redus al lansării, plus disponibilitatea rapidă de a livra satelitul pentru un client oricând acesta are nevoie.

Care este însă aplicabilitatea concretă a rachetei pentru transportul nanosateliţilor în spaţiu? „Sunt deja câteva companii destul de mari care activează în domeniul acesta, cele mai de succes companii sunt din domeniul de imagistică şi de telecomunicaţii, dar există un interes destul de mare şi pe partea de instituţii de cercetare pentru studierea atmosferei, pentru date meteorologice, pentru anumite studii ale cosmosului şi uşor, uşor o să dezvolte şi o nouă industrie, mai ales în orbita inferioară a Pământului şi genul acesta de lansator pe care noi vrem să îl dezvoltăm va oferi şi noi întrebuinţări unor viitoare companii care îşi vor lansa produse noi care în momentul de faţă nu există“, a explicat el.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR