ZF IT Generation

ZF IT Generation. Start-up Update. Iulia Dorobanţu, cofondatoare, Charger.ro – integrator de produse şi servicii pentru eficienţă energetică: Anul acesta ne-am propus să creştem businessul de patru ori. Până acum am implementat proiecte pentru peste 120 de clienţi

5 iun 2024 Autor: Ioana Nita

Portofoliul Charger.ro include clienţi mari precum CTPark, ONE United, Autonom, SSAB International Electric, VGP, Pavăl Holding Properties, Hotel Sinaia şi Universitatea Politehnica Bucureşti.

Start-up-ul local Charger.ro, care integrează o serie de produse şi servicii menite să îmbunătăţească eficienţa energetică, şi-a propus să îşi crească anul acesta businessul de patru ori comparativ cu 2023, în condiţiile în care portofoliul său de soluţii a crescut substanţial anul trecut, compania axându-se acum pe zona de vânzări pentru a atrage cât mai mulţi clienţi. Start-up-ul a fost înfiinţat în 2021, iar cu ajutorul unei finanţări de 245.000 euro obţinută la finalul anului 2022 a reuşit să relanseze platforma charger.ro în martie anul trecut, ajungând în prezent la un portofoliu de circa 75 de producători şi furnizori de servicii şi la peste 120 de clienţi pentru care a intermediat implementarea proiectelor, fie că a fost vorba de staţii de încărcare pentru vehicule electrice, panouri fotovoltaice sau soluţii smart-city.

„În ultimii doi ani am crescut foarte mult. Acum doi ani eram în prima etapa definitivării businessului, eram în cadrul acceleratorului Innovix, care pentru noi a fost o primă definitivare a unui MVP şi a unui produs pe care l-am pus pe piaţă,  urmând ca la finalul anului 2022 să închidem şi o primă rundă de investiţie de tip pre-seed sub umbrela Bravva Angels, Autonom fiind investitorul principal. Iar această investiţie ne-a ajutat foarte mult şi ne-a dat energie,  la propriu şi la figurat, să lansăm platforma nouă şi brandul în martie anul trecut, urmând să creştem numărul de clienţi, să definitivăm echipa şi să investim în tot felul de zone cheie, atât publice, de prezenţă pe piaţă, cât şi intern, în structura companiei şi a echipei foarte mult”, a relatat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Iulia Dorobaţu, cofondatoarea Charger.ro. 

Conform datelor raportate la Ministerul de Finanţe, start-up-ul a înregistrat o cifră de afaceri de 1,5 milioane lei în 2023, de peste 8 ori mai mare decât în 2022, care a fost de altfel şi primul an de funcţionare al Charger.ro.

„Faţă de 2022, cu siguranţă 2023 a fost un an în care am crescut considerabil, din toate punctele de vedere - atât ca nivel de know-how, de echipă, cât şi ca portofoliu de producători şi proiecte implementate. Acest lucru a venit natural şi datorită investiţiei şi a eforturilor pe care le-am făcut. Şi, cu siguranţă, energia noastră, şi după toate aceste luni, se duce tot în zona de vânzări şi de a creşte portofoliul de clienţi în acest moment. Suntem foarte confortabili cu portofoliul de producători pe care îl avem în acest moment şi pe care i-am adus pe platformă şi nu numai, pentru că acoperim o gamă de calitate şi completă a potenţialelor contexte pe care clienţii ni le-ar putea aduce. Deci, în acest moment, cu siguranţă, 70-80 % din eforturi sunt direct pe zona de vânzări”, a precizat ea.

Platforma Charger.ro integrează în prezent o serie de soluţii de eficientizare energetică grupate în trei categorii - staţii de încărcare pentru maşini electrice şi plug-in hybrid, sisteme de panouri fotovoltaice şi soluţii smart-city (mobilier urban inteligent, iluminat urban, senzori de calitate a aerului, soluţii pentru trotinete si biciclete electrice, etc.). Majoritatea proiectelor realizate vizează implementarea de staţii de încărcare electrică, acestea având un procent de circa 70-75% din total business.

„Fiind un integrator, suntem alături de client de la început printr-o consultanţă dedicată, care poate fi tehnică sau financiară, ca mai apoi să oferim echipamentele alese -  lucrăm la nivel naţional şi în proporţie de 90% colaborăm cu producători europeni pe care îi aducem, poate, pentru prima dată pe piaţă -,  partea de instalare şi ulterior şi zona de management şi mentenanţa a dispozitivelor pe care le implementăm”, a explicat Iulia Dorobanţu.
Pȃnă ȋn prezent, compania a implementat aproximativ 190 de staţii noi de încărcare, majoritatea în segmentul privat, precum şi proiecte de echipamente urbane, finalizând patru proiecte de pieţe publice smart în Bucureşti, Cluj şi Târgu Jiu, echipate cu bănci inteligente.

„Predominant lucrăm cu persoane juridice, cu companii mari. Nu dăm nici segmentul de persoane fizice la o parte, ca şi volum, el a existat, poate chiar, spre 40%, dar ca şi venituri, nu se impune ca şi prioritate de multe ori. Predominant, cele mai active sunt segmentul de real estate, spaţii logistice şi segmentul de HoReCa. Toate cele trei segmente caută să investească de cele mai multe ori din cam aceleaşi motive de a oferi inovaţie pentru clienţii lor din portofoliu, de a dezvolta locaţiile şi de multe ori pentru a genera noi venituri prin implementarea de staţii de încărcare, de exemplu”, a punctat ea.

Portofoliul Charger.ro include clienţi mari precum CTPark, ONE United, Autonom, SSAB International Electric, VGP, Paval Holding Properties, Hotel Sinaia şi Universitatea Politehnica Bucureşti. Pe lângă zona de echipamente şi implementare, compania oferă şi opţiuni flexibile de achiziţie în leasing (cu Autonom) şi pachete de asigurare.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR