ZF IT Generation

ZF IT Generation. Suleiman Arabiat, senior investment manager, Fondul de investiţii Elevator Ventures: Prin intermediul acceleratorului InnovX-BCR am întâlnit 5-6 echipe pe care le vom ţine pe radar pentru potenţiale viitoare investiţii

17 ian 2023 Autor: Adrian Seceleanu

Fragmentarea pieţelor din regiune poate fi privită şi ca o oportunitate, dacă start-up-urile au viziunea potrivită de dezvoltare, spune reprezentantul Elevator Ventures, fond care a investit până acum în start-up-ul local Finqware.

Fondul de investiţii austriac Elevator Ventures a adăugat pe radarul său un număr de 5- 6 startupuri din România în care ar putea investi în viitor, după ce a aflat de existenţa acestor echipe participând în calitate de partener la programele derulate de acceleratorul InnovX-BCR.

„Avem o investiţie într-un fintech din România, Finqware. Prin intermediul InnovX-BCR am întâlnit cinci sau şase echipe foarte puternice, care sunt încă în curs de dezvoltare şi astfel încă nu se califică pentru o investiţie de la noi. Dar această piaţă este una în care trebuie să ştii să ai răbdare, aşa că noi ţinem pe radar aceste companii. Ne uităm la ele şi pe măsură ce se maturizează şi câştigă un pic de tracţiune - da, apoi - ar putea reprezenta o potenţială investiţie pentru noi“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Suleiman Arabiat, senior investment manager, Elevator Ventures şi mentor în cadrul programului InnovX-BCR. Elevator Ventures, care are sediul în Viena, este un fond de tip corporate (corporate venture capital - CVC) susţinut de grupul Raiffeisen.

Întrebat cum s-a ajuns la această colaborare cu InnovX-BCR în condiţiile în care Raiffeisen şi Erste sunt rivale pe piaţa bancară, Arabiat a spus că pe piaţa investiţiilor în start-up-uri tech, derulate prin vehicule distincte de societăţile bancare, această competiţie nu are sens. „Raiffeisen şi Erste concurează pe piaţa bancară. Dar în ce priveşte investiţiile în start-up-uri, în special în cele care derulează tehnologie pentru industria financiară este mai bine să colaborăm pentru că până la urmă asta este ce îşi doreşte şi de ce are nevoie orice start-up din regiune: să lucreze cu cât mai mulţi jucători. O abordare de a cere exclusivitate de la un start-up va aduce pierderi pentru toată lumea“.

Elevator Ventures a fost înfiinîat în urmă cu patru ani şi are deja peste zece investiţii la activ. „Am făcut până în prezent 14 investiţii. Şi palmaresul nostru include deja trei exituri, ceea ce este, să zicem, un lucru surprinzător pentru un fond aflat în primii trei sau patru ani din viaţă. Dar poate a fost un rezultat al mai multor lucruri bune care s-au întâmplat în acelaşi timp. Multe, multe stele s-au aliniat pentru noi.

Fondul nostru investeşte tichete între 1 şi 3 milioane de euro.

Nu ne sfiim să participăm nici la finanţări de tip serie A sau serie B sau chiar de un potenţial C dacă afacerea este foarte bună“, a explicat Suleiman Arabiat. El a adăugat că fondul a fost înfiinţat având undă verde să caute start-up-uri din întreaga regiune. „Ca fond, avem mandat să căutăm start-up-uri în întreaga regiune. Aşa că ne uităm în totalitate la regiunea Europei Centrale şi de Est pentru că aici probabil putem oferi o valoare dincolo de bani, dincolo de investiţia în sine.“

 

 

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR