ZF IT Generation

ZF IT Generation. Teodor Blidăruş, cofondator şi CEO: FintechOS se aşteaptă ca o nouă rundă de investiţii - probabil de 150-200 mil. dolari - să fie închisă mai degrabă în 2023

5 apr 2022 Autor: Adrian Seceleanu

♦ În 2021 veniturile companiei au crescut cu peste 120% ♦ Compania estimează că va mai recruta aproape 100 de oameni noi în acest an.

FintechOS, unul dintre cele mai promiţătoare start-up-uri locale de tehnologie, care s-a poziţionat drept un furnizor global de tehnologie pentru bănci, asigurători, organizaţii de creditare şi alte companii de servicii financiare, a înregistrat în 2021 o rată de creştere de peste 120%.

„Pentru noi 2021 a fost cel mai bun an, ceea ce cred că este absolut normal pentru o companie în creştere, care are patru ani - deci nu e ca şi cum te poţi gândi în perioada asta să te aşezi. A fost un an în care am reuşit să penetrăm pieţe noi, am construit o rundă de investiţii foarte bună, ducând cumva totalul investiţiilor până la aproape 100 de milioane. Asta ne-a permis pe de o parte să dublăm - de fapt mai mult decât să dublăm - numărul de oameni în centrele noastre din Bucureşti, Amsterdam, Londra şi acum New York, din vară. Am reuşit să obţinem primii noştri clienţi în Statele Unite şi mă aştept ca practic în prima jumătate a acestui an să avem un număr record de raportat la rata noastră de creştere, să avem un număr record de clienţi noi până la jumătatea acestui an în Statele Unite. Am reuşit practic să extindem implementarea de tehnologie în toată Europa de Vest în pieţe precum Franţa, Germania, Italia, Spania. Am cucerit nişte bariere noi în Marea Britanie, care este o piaţă destul de dificilă, destul de tradiţională şi foarte competitivă. Am avut o creştere de la an la an de peste 120%. Deci aş spune că din toate punctele de vedere, în ciuda faptului că  toţi oamenii au fost recrutaţi în pandemie, am avut colegi pe care de-abia anul ăsta am reuşit să îi vedem pentru prima dată, a fost un an plin de succes pentru noi, pentru echipa noastră”, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Teodor Blidăruş, CEO şi co-fondator al Fintech OS. Start-up-ul, fondat de Blidăruş alături de Sergiu Neguţ, este un proiect care s-a desprins din compania locală Softelligence.

Compania are o rată foarte bună de retenţie şi de generare de proiecte noi cu clienţii existenţi, dar şi de atragere de clienţi noi, a spus Teodor Blidăruş.

„Există un indicator care se măsoară în businessurile SaaS software de serviciu şi care se numeşte «net dollar retention», care se uită de fapt la creşterea businessului în portofoliul existent. În general o companie de enterprise SAS bună are undeva la 110-115 net dolar reten­tion rate, ceea ce înseamnă că businessul creşte cu clienţii existenţi. FintechOS este în al treilea an la rând în care net dollar retention rate  este peste 150%. Deci pentru noi tot ceea ce înseamnă portofoliu de clienţi existenţi - este extrem de important. Şi spun asta şi din perspectiva faptului că mă întreabă lumea: şi mai aveţi timp de piaţa din România?  Piaţa din România este o piaţă foarte importantă pentru noi, aici lucrăm cu majoritatea companiilor atât din ban­king cât şi din asigurări. Există un apetit pentru inovaţie mult mai mare decât în Europa Centrală şi de Est, aş spune. Piaţa este semnificativ de mare ca să fie o piaţă bună de pentru companii pentru ca acestea să testeze iniţiative pe care după aceea le extind la nivel european. Ţinta noastră este să păstrăm acest ritm de creş­tere pe portofoliul existent, de peste 150%.“

Cealaltă este zona de new business, unde aşteptarea noastră este că pe pieţele din EMEA şi SUA până la sfârşitul acestui an probabil că o să depăşim 30-40 de clienţi noi. Nu pare a fi foarte mult dar dacă te uiţi în sectorul nostru în general competitorii noştri au cicluri de vânzări care durează unu doi ani, deci dacă reuşesc să atragă 10 noi companii în portofoliu este un an foarte bun. Noi ne uităm să avem cam de 3-4 ori mai multe şi datorită faptului că avem o tehnologie care ne permite să atacăm în mai multe verticale de servicii financiare, deci avem şi partea de banking şi partea de asigurări, şi vedem un interes foarte mare din zona de retail pentru tot ceea ce înseamnă embedded finance.”

Compania are în vizor o nouă rundă de investiţii, dar aceasta se va concretiza cel mai probabil în 2023, şi va avea o dimensiune record, de peste 100 de milioane de dolari, a mai spus Teodor Blidăruş. „Din perspectivă de investiţii ne uităm că probabil 2022 este un an în care vrem să ne concentrăm să folosim punctul acesta de inflexiune - mi se pare că am investit destul de mult, mi se pare că avem suficient de multe resurse. O să mai aducem nişte oameni - în special în zona de consultanţă şi vânzări - dar nu foarte mulţi, deci probabil ne uităm la spre 100 de oameni noi. 2022 e un an pe care vrem să în care vrem să capitalizăm investiţiile pe care le-am făcut, echipa pe care am reuşit să o formăm - şi nu a fost un lucru simplu. Deci mă aştept ca o nouă rundă de investiţii - probabil de 150-200 de milioane de dolari - să fie închisă în 2023 mai degrabă decât în anul acesta.”

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR