ZF IT Generation

ZF IT Generation. Tudor Ciuleanu, Rebel Ventures: Am investit circa 1 milion de euro până acum în start-up-uri tech. Mergem în principal pe modelul „tech for equity“

17 iun 2022 Autor: Ioana Nita

Rebel Ventures a investit şi cash în câteva start-up-uri prin intermediul platformei SeedBlink.

Rebel Ventures, mecanism de investiţii născut în cadrul companiei de dezvoltare software RebelDot din Cluj-Napoca, a investit până acum circa 1 milion de euro în proiecte de tehnologie, în principal pe modelul „tech for equity“, care presupune oferirea de servicii de dezvoltare a soluţiei tehnice în schimbul unei participaţii în cadrul start-up-ului. În total, Rebel Ventures a investit în circa zece proiecte de tehnologie, cel mai cunoscut pe plan local fiind start-up-ul Eventmix fondat de Sergiu Biriş.

„RebelDot este astăzi o companie cu aproximativ 200 de angajaţi şi o cifră de afaceri în jur de 5 milioane de euro în 2021, iar anul acesta ne-am setat un obiectiv ambiţios: să ajungem la 8-10 milioane euro. Ca urmare, devenim o companie medie în zona de software development. Lucrăm cu clienţi start-up-uri, IMM-uri şi enterprise, iar pe zona de start-up-uri suntem abordaţi încontinuu de proiecte care ar avea nevoie de investiţii. Aşadar, noi trebuie să decidem unde intrăm cu «tech for equity», unde intrăm cu «discount for equity». De exemplu, modelul acesta de «full tech for equity» am făcut-o de câteva ori fără neapărat cele mai bune rezultate, pentru că există riscul în timp ce noi dezvoltăm soluţia tehnică, fondatorii să-şi piardă interesul sau să găsească «another shining star». Deci preferăm să mergem pe modelul de «discount for equity» pentru a şti că şi fondatorii rămân implicaţi în proiect“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation, la rubrica Investor Watch, Tudor Ciuleanu, fondator al RebelDot şi Rebel Ventures. El a adăugat că în plus, Rebel Ventures investeşte în start-up-uri şi prin intermediul unui fond din Olanda numit Venture Rock.

„Avem şi un parteneriat cu un fond din Olanda care are mai multe start-up-uri în portofoliu, iar noi lucrăm cu multiple, 4-5 start-up-uri finanţate de ei, le oferim un discount, iar acest discount se transformă în tokenuri în fond.“

Unul dintre cele mai interesante start-up-uri din portofoliul Venture Rock cu care a lucrat echipa de dezvoltare software din cadrul RebelDot  se numeşte UNL Global. Pentru acesta, RebelDot a lucrat la dezvoltarea unei soluţii de navigaţie „point to point“, inclusiv în interior, soluţie care a primit recent o finanţare de la Here Maps.

Rebel Ventures a investit şi cash în câteva start-up-uri prin intermediul platformei SeedBlink, iar acum este în curs de a se alătură şi platformei Growceanu din Timişoara. Totodată, compania este şi membră în grupul Transylvania Angel Network (TAN).

„În acest moment, obiectivul nostru este să continuăm investiţiile pe care le-am început în start-up-urile cu care lucram deja sau parteneriatele pe care le avem deja şi să începem să avem discuţii cu alte alte start-up-uri pentru a vedea dacă găsim proiecte potrivite pentru noi. Pentru noi este foarte important pe de-o parte ca ideea să fie bună, dar foarte des spun că idei bune sau idei sunt foarte multe, însă mai important este ca echipa să dea încredere şi să avem sentimentul că putem face lucruri mari împreună”, a punctat Tudor Ciuleanu.

El a pornit compania RebelDot în urmă cu patru ani, având deja o experienţă vastă în zona de dezvoltare software, deschizând şi gestionând biroul local al firmei americane Imprezzio Global încă din 2010. Din iulie 2018, antreprenorul a achiziţionat divizia de servicii a Imprezzio Global, iar businessul a început să activeze sub numele RebelDot.

„Compania fondată de mine în urmă cu patru ani este o companie de dezvoltare software unde ne focusăm pe servicii cu valoare adăugată. Încercăm să înţelegem care este nevoia clienţilor noştri cum putem să-i ajutăm - să începem o fază de analiză, să continuăm cu o fază de design, user experience, user interface design, arhitectură, development, testare după care după lansare să facem mentenanţă şi suport. Primii noştri clienţi pe zona asta încă din compania anterioară pe care am cofondat-o de prin 2010 au fost au fost start-up-uri. Ca urmare aş zice că avem minim 10 ani de experienţă de lucru cu start-up-urile. Am văzut care sunt nevoile lor şi destul de repede a apărut şi oportunitatea de a ajuta start-up-urile într-o formă de <<tech for equity>> pentru că majoritatea aveau nevoie de ajutor pe zona de tehnologie şi majoritatea aveau nevoie şi de ajutor pe zona de finanţare, zona de tehnologie fiind cea mai costisitoare pentru multe dintre start-up-uri”, a explicat Tudor Ciuleanu, adăugând că pe măsura ce s-a dezvoltat compania a început să cocheteze de a formaliza practic investiţiile în start-up-uri, născându-se astfel Rebel Ventures ca şi entitate.

„Am creat compania Rebel Ventures, care o companie de tip holding care de fapt deţine şi compania RebelDot. În felul ăsta profiturile generate de RebelDot ajung în Rebel Ventures şi o parte din ele se reinvestesc sub formă de <<tech for equity>> sau investiţii cash în diverse start-up-uri.”

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR