ZF IT Generation

ZF IT Generation. Tudor Darie, CEO şi cofondator al fintech-ului Fagura: Finanţarea de pe platforma Seedrs ne asigură creşterea pentru un an, un an şi jumătate. Pregătim lansarea în România

25 ian 2023 Autor: Adrian Seceleanu

Fagura are în plan să ofere în România credite cu valori de la 1.000 de euro până la 10.000 de euro, pe o perioadă de la 1 până la 3 ani În aceste credite vor putea investi şi persoane fizice.

Fintech-ul Fagura, fondat de antreprenori din Republica Moldova, care a creat o platformă prin care oferă împrumuturi, dar şi posibilitatea de a investi în aceste credite, va folosi finanţarea de aproape 800.000 de euro obţinută pe platforma de crowdfunding Seedrs din Marea Britanie pentru a-şi susţine creşterea în următorul an şi jumătate, interval în care unul dintre principalele obiective este reprezentat de lansarea operaţiunilor de creditare în România. Fagura a câştigat grupa Scaleups a acceleratorului InnovX BCR, ediţia 2021-2022.

„În această rundă noi am reuşit să atragem o investiţie de 781.000 euro. Ţinta iniţială anunţată a fost de 400.000 de euro, deci practic avem 125% din obiectivul iniţial. Sunt acele fonduri de care aveam nevoie ca să ne putem asigura creşterea pentru următorul an, un an şi jumătate. Banii au venit de la investitori retail, cei mai mulţi investitori fiind chiar investitorii din comunitatea noastră“, a declarat în cadrul emisiunii ZF IT Generation Tudor Darie, CEO şi cofondator al platformei. „Ca să sumarizăm, 287 de investitori în această rundă, care au investit 781.000 euro cecul mediu de investiţii fiind cam în jur de 2700 euro pe investitor. Ţările cu cei mai activi investitori au fost în primul rând Marea Britanie, după care au urmat România, Moldova, Franţa, Cehia“, a adăugat el.

Banii au fost luaţi la o evaluare de 5 milioane de euro, dublă faţă de runda anterioară dar mai mică decât cea luată în considerare cu câteva luni în urmă. „Când am văzut ce se întâmplă cu această criză, am decis să scădem un pic evaluarea, respectiv ne-am listat cu o evaluare pre-money de 5 milioane de euro iar runda o încheiem la o evaluare post-money de 5,78 mil. euro. Dacă ar fi să comparăm cu runda pe care am realizat acum un an jumătate, practic este o creştere de mai mult de două ori a evaluării companiei“. Până în prezent compania a luat finanţări de 1,1 mil. euro, iar fondatorii au investit şi ei 200.000 de euro.

Compania este în proces de autorizare a operaţiunilor la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), o nouă etapă urmând să aibă loc în curând, a explicat Tudor Darie. „În ceea ce priveşte autorizarea în România, noi am depus dosarul de autorizare imediat ce legea care transpunea regulamentul european privind crowdfundingul a fost aprobat în România. Avem 3-4 luni de când suntem în acest proces de autorizare, ASF ne-a solicitat unele mici completări pe dosarul de autorizare, noi am ajustat, am depus toate actele pe care le-au solicitat, am realizat şi un raport de audit IT cu o companie de notorietate listată la Bursa de Valori Bucureşti, care a arătat că Fagura corespunde normei 4 a ASF, acea normă care reglementează aspectele acestea de audit IT şi pe data de 2 februarie deci practic într-o săptămână şi ceva urmează să mergem la ASF să facem o prezentare a platformei tehnice, să vadă exact cum funcţionează, să răspundem la întrebările ASF. Nu pot să dau un termen exact când primim licenţa, pentru că decizia nu ne aparţine nouă, dar noi vom depune tot efortul, să reuşim să pregătim platforma, să ne lansăm cât mai rapid“.

Fagura are în plan să ofere în România credite cu valori de la 1.000 de euro până la 10.000 de euro, pe o perioadă de unu până la 3 ani, urmând ca ulterior sumele să crească şi la fel şi perioada de rambursare. Ţinta o vor reperezenta firmele foarte mici şi parţial şi cele medii, spune Tudor Darie. „În primul rând, ne uităm la acele companii micro şi mici din România, inclusiv analizăm şi întreprinderile medii, dar probabil doar o mică componentă o vom acoperi. Altfel spus, sunt acele companii care de fapt au cea mai mare nevoie de finanţare în această perioadă complicată, acele companii care obţin mult mai greu finanţare prin intermediul băncilor, inclusiv produsul Fagura pe care îl gândim ne dorim să fie un produs complementar produselor bancare, nu neapărat să intrăm în competiţie directă.“

 

Ce a mai spus Tudor Darie în cadrul interviului:

Probabil e important şi pentru alte startup-uri care ne urmăresc să le oferim aşa sfaturi, conţinut util. Atunci când realizaţi o campanie de equity crowdfunding, trebuie să fiţi pregătiţi în primul rând să vă aduceţi comunitatea voastră în acea campanie.

Deci să nu aşteptaţi că doar prin intermediul platformei unii investitori vor veni şi vor face investiţii, mai ales în această perioadă de criză important e să venim noi cu investitorii noştri acolo. În felul acesta, practic, noi în primele 2 zile de campanie am reuşit să depăşim acel target de 400.000 euro ceea ce a fost un rezultat super bun şi ulterior, spre finele campaniei, la fel, am reuşit un pic să accelerăm. S-au alăturat mai mulţi investitori cu care aveam discuţii de mai mult timp. Mă refer aici la unii investitori direcţi în această rundă am acceptat şi câteva investiţii directe şi vorbim aici de Mozaik Ventures, un sindicat de investitori din Marea Britanie, în spate fiind şi cetăţenii români. Vorbim aici de alţi câţiva investitori direcţi, 2 dintre ei fiind programatori - unul lucrează pentru companie din Israel, altul lucrează pentru Endava, o companie recunoscută în spaţiul românesc.

Prima rundă a fost de aproximativ 240.000 de euro, înainte de asta, am avut o rundă mai mică, cu 2 angel investori care au investit 30.000 de euro în momentul în care noi de abia am lansat, am dezvoltat proiectul Fagura şi noi ca fondatori, echipa de fondatori am investit şi noi, dar aceia au fost banii noştri, nu au fost rude de investiţii. Atunci am investit la fel, peste 200.000 de euro. Deci, dacă ar fi să adunăm banii din anumite runde, vorbim de aproximativ 1,1 milioane de euro, plus încă 200 şi ceva mii de euro fondurile noastre, ale fondatorilor, la etapa de dezvoltare iniţială a proiectului.

Dacă vorbim de priorităţile pentru anul 2023 noi am validat 3 direcţii. Prima dintre ele este lansarea în România, a doua este creşterea profitabilităţii Fagura, pentru că e un an sau o perioadă, în general, destul de critică şi investitorii încep să solicite ca proiectele să devină profitabile, să atingă acel punct de break even, deci acestea 2 sunt aspecte foarte importante pentru noi şi al treilea, a treia prioritate este dezvoltarea serviciilor de digital banking.

Totodată, din momentul în care vom obţine această autorizaţie vom avea nevoie de încă o perioadă de hai să zicem aproximativ 2 luni ca să reuşim să facem toate ajustările şi aici mă refer în primul rând la setarea scoringului Fagura, pentru că după ce după ce obţinem această autorizaţie, trebuie să finalizăm integrările cu Biroul de Credite, cu datele de la Registrul Comerţului, alte surse de date externe şi aceste integrări le putem face doar după ce avem autorizaţia. Deci, până când nu avem autorizaţia noi avem mâinile legate, nu putem să facem nimic.

Dorim în primul rând să să venim cu o valoare adăugată şi să ajutăm acele companii care astăzi în situaţiile financiare fie sunt la limita de a deveni profitabili sau au devenit recent profitabili. Deşi ne vom uita la aceste companii, vom lua în calcul în scoring-ul nostru nu doar datele financiare şi profitabilitatea acestor companii, dar inclusiv profilul fondatorilor. Vom analiza care sunt activele acestor fondatori, care este experienţa lor de business, care este istoria de credit, veniturile, în aşa fel încât analizând companiile micro şi mici înţelegem de fapt capacitatea de plată şi a fondatorului, pentru că în această perioadă, de cele mai multe ori fondatorul este aproape egal cu compania, pentru că sunt doar câteva persoane în companii şi fondatorul e figura principală, astfel că fondatorul va veni şi ca garant pentru creditul pe care îl va va obţine prin intermediu Fagura. Astfel, noi practic acoperim şi riscul de credit în cazul în care această companie nu are imobile pe care să le pună gaj sau alte active.  Deci încercăm să democratizăm cumva accesul la finanţare pentru aceste companii micro şi mici, iar de partea cealaltă finanţare o vor oferi investitorii. Şi în primul rând, aici ne uităm la comunitatea atât din România, cât şi diaspora de peste hotare, sunt persoanele care au posibilitatea să-şi multiplice capitalul.

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR