♦ Soluţia AI, dezvoltată intern, este deja funcţională şi vizează eficientizarea procesului de extindere a reţelei care acum numără aproape 50 de francize.
Compania de brokeraj de credite AVBS, cu afaceri de aproximativ 1,3 milioane de euro în 2024, a investit aproape 200.000 de euro în dezvoltarea unei soluţii bazate pe inteligenţă artificială pentru automatizarea sarcinilor specifice activităţii de brokeraj de credite. Platforma AI, lansată oficial în urmă cu aproximativ o lună, eficientizează procesele interne ale companiei şi va facilita extinderea mai rapidă şi mai simplă a reţelei sale de francize, contribuind la obiectivul de dublare a cifrei de afaceri în următorii ani. În prezent, AVBS deserveşte lunar în jur de 400 de clienţi, operând printr-o reţea de aproape 50 de francize la nivel naţional.
„Ne dorim să ne extindem foarte mult în sistem de franciză în perioada imediat următoare“, a declarat Valentin Anghel, fondator al AVBS. „În acest moment putem să spunem că putem da curs solicitărilor de franciză împreună cu acest AI, mult mai simplu decât înainte, deoarece nu mai este necesar ca persoanele să înveţe toate manualele pe care noi, brokerii clasici, trebuia să le stăpânim, şi ei la fel. La acest moment, li se pune AI-ul în braţe. Ne rezumăm la câteva zile de training versus câteva luni, cum era înainte.“
Compania AVBS a fost înfiinţată în urmă cu 18 ani, în 2007, iar ideea dezvoltării unei soluţii bazate pe AI a apărut însă mai târziu, dintr-o necesitate practică şi dintr-un sfat vizionar. Lucrul efectiv la concept a început acum aproximativ şapte ani, procesul fiind intensificat considerabil în ultimii doi ani.
„Sincer să fiu, dezvoltarea acestei platforme a pornit dintr-o frustrare. O frustrare foarte mare“, a mărturisit Anghel.
„Văzând că foarte multe persoane doresc să facă acest business cu noi, dar renunţă în momentul în care văd că este foarte mult de învăţat, evident că realmente m-am frustrat. Întâmplarea face ca acum aproximativ şapte ani să-l cunosc pe un distins domn, programator, Gheorghe Rusu. Dumnealui mi-a spus aşa: «Valentin, începe şi lucrează cu AI-ul, pentru că o să vezi că în viitorul apropiat nu o să mai poţi să lucrezi altfel.» Evident că ne-am apucat de treabă de atunci, numai că AI-ul nu era atât de bine dezvoltat atunci; am pornit, am pus bazele“, a povestit fondatorul AVBS.
Soluţia dezvoltată de AVBS este concepută să preia o mare parte din sarcinile repetitive şi consumatoare de timp din activitatea unui broker de credite. "Acum, odată cu AI-ul, nu mai numim o simplă discuţie cu clientul, ci spunem că avem un interviu, pentru că asta şi este, unul în care înţelegem ce anume doreşte clientul", a precizat Valentin Anghel.
Procesul este următorul: "AI-ul poartă acest interviu cu clientul şi, în baza răspunsurilor clientului, având toate datele noastre integrate în el, ştie să oferteze clientul. Îl profilează, îl încadrează, arată băncile unde poate clientul să obţină creditul, băncile unde nu poate, iar unde nu poate spune şi de ce nu poate, care sunt motivele pentru care nu poate. Clientul ulterior îşi alege, evident împreună cu brokerul de credite, una dintre oferte. Mai departe, AI-ului i se dă comandă să întocmească dosarul de credit", a detaliat el.
O altă funcţionalitate este capacitatea platformei de a interacţiona cu sistemele informatice ale băncilor partenere, eficientizând procesul de introducere a datelor. "Softul nostru nu face altceva decât să se logheze la softul băncii prin user şi parolă, adică mă înlocuieşte pe mine, lucrează aşa cum lucrez eu. Cu ce ne ajută foarte mult este faptul că, dacă pentru un broker cu experienţă dura undeva la aproximativ o jumătate de oră să introducă datele în softul băncii, AI-ul o face în 3-4 minute," a subliniat Anghel.
Mai mult, platforma dispune de funcţionalităţi avansate de procesare a limbajului natural. "Este integrat un speech-to-text; există posibilitatea să vorbim pur şi simplu, să conversăm cu clientul, toată discuţia se înregistrează, se transformă în text şi în baza interviului, softul, AI-ul, ştie să dea la o parte tot ce nu-l interesează din discuţie şi foloseşte doar datele care îl interesează şi prelucrează cererea de credit. Dă la o parte orice discuţie avem noi despre cafea, despre orice altceva", a explicat fondatorul AVBS. Această capabilitate reduce semnificativ timpul de completare a dosarelor şi minimizează erorile umane. "Nu se greşeşte pentru că AI-ul nu greşeşte. Pot să spun că în 99% din cazuri el funcţionează corect, dar se întâmplă ca uneori să mai dea câte o eroare, dar softul nostru este construit în aşa manieră încât, dacă dă o eroare, ne arată înregistrarea: «Uite, aici am greşit»", a adăugat el.
Dezvoltarea efectivă şi accelerată a platformei AI a durat aproximativ doi ani. Soluţia utilizează două tehnologii AI care funcţionează concomitent: "Este OpenAI-ul şi cel de la Microsoft. Cel de la Microsoft, pentru că aplicaţia noastră respectă cele mai înalte standarde de securitate şi este proiectată pentru a funcţiona pe deplin conformă cu regulamentul GDPR. OpenAI-ul nu are acces la datele personale ale clienţilor", a precizat Anghel.
Până acum, platforma a trecut printr-o perioadă de testare internă. "Nu am folosit-o neapărat pentru clienţi în faza de testare masivă. Am folosit-o pentru doi clienţi până acum, iar în rest, am fost noi clienţii efectivi ai platformei, pentru că a trebuit să tot testăm", a menţionat Anghel, adăugând că în prezent echipa lucrează în continuare la platformă şi implementează procesele pentru două dintre băncile colaboratoare. “Urmează ca în următoarele două săptămâni să avem încă patru bănci implementate şi în următoarele două luni să le avem pe toate."
Planuri şi obiective pentru 2025
Pentru anul în curs, AVBS se aşteaptă ca toţi clienţii să beneficieze de noua soluţie AI. "Noi avem în jur de 400 de clienţi lunar. Şi evident că toţi clienţii noştri vor lua aceste credite prin intermediul AI-ului, pentru că este un beneficiu şi pentru client – durează mai puţin, nu mai există eroarea brokerului – dar este un mare beneficiu şi pentru noi, pentru că ne scuteşte de foarte mult timp de lucru", a afirmat fondatorul AVBS. Acest timp economisit va permite brokerilor să se concentreze mai mult pe interacţiunea umană şi pe înţelegerea nevoilor complexe ale clienţilor, a susţinut el.
Compania nu vede inteligenţa artificială ca pe un înlocuitor al factorului uman, ci ca pe un instrument puternic de augmentare a capacităţilor acestuia. "Noi am creat acest AI nu ca să înlocuiască oamenii. Oamenii lucrează împreună cu softul. Ceea ce înseamnă că sunt mult mai rapizi, mult mai eficienţi", a conchis Valentin Anghel, subliniind că adaptarea la noile tehnologii este esenţială: "Nu cred că se va mai putea altfel. Este ca şi cum persoanele care se adaptează şi învaţă să lucreze cu acest AI ar merge cu maşina până la mare, versus dacă ne-am duce pe jos sau cu calul."
Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.
ABONEAZĂ-TE