ZF IT Generation

ZF IT GENERATION. Vlad Sarca, antreprenor în serie şi investitor, venture partner Sparking Capital: Suntem în discuţii pentru a atrage noi investitori în fond

17 nov 2020 Autor: Alexandra Cepăreanu

Sparking Capital, un fond privat de investiţii dedicat start-up-urilor de tehnologie, este în discuţii pentru a atrage noi investitori, dar şi să-şi continue tranzacţiile de finanţare a unor proiecte tech, în pofida contextului generat de pandemia de COVID-19.

„Căutăm să mai facem fundraising (strângere de fonduri) şi să mai atragem doi investitori în cadrul fondului de investiţii. În continuare căutăm companii în care să investim. Suntem în căutarea unor antreprenori care au soluţii ce pot fi scalate la nivel internaţional. În perioadele de criză se vede care sunt afacerile care rezistă, sunt perseverente şi se adaptează contextului dat. În general, investiţiile făcute în astfel de perioade sunt benefice pentru fondurile care le fac“, a  spus în cadrul emisiunii ZF IT Generation, Vlad Sarca, antreprenor în serie şi investitor şi membru în boardul fondului privat de investiţii Sparking Capital. El a adău­gat că în prezent Sparking Capital se află în discuţii cu companii în vederea unor noi investiţii. „Vom anunţa noi investiţii în viitorul apropiat.“

Sparking Capital a prins contur în 2017, iar în 2019 fondul de investiţii a început să strângă bani de la investitori privaţi pentru a putea finanţa start-up-uri din domeniul tehnologiei. Până în prezent, Sparking Capital a investit în opt companii.

„Planul este să continuăm investiţiile atât în companii noi, cât şi în companiile pe care le avem deja în portofoliu, pentru că acestea trebuie să se dezvolte.”

Antreprenorul consideră că echipa este unul dintre cele mai importante elemente care duc la dezvoltarea armonioasă a unui proiect de tip start-up, urmată de segmentul de promovare a produsului sau serviciului dezvoltat.

„Echipa, oamenii care dezvoltă startup-ul, e cel mai important lucru la început. Le recomand antreprenorilor să studieze foarte bine domeniul şi piaţa în care vor să intre. Fondatorilor le recomand să aducă lângă ei oameni cu experienţă pe partea de business, pentru că este necesar să ştii cum şi unde să promovezi produsul pe care îl dezvolţi.”

Vlad Sarca a adăugat că în medie fondul Sparking Capital alocă sume până în 200.000 euro per start-up, în timp ce un business angel investeşte până în 100.000 de euro într-un proiect la început de drum.

„Un business angel investeşte câteva zeci de mii de euro, în general între 20.000 euro şi 50.000 de euro într-un proiect de tip start-up. Să spunem până în 100.000 de euro. Noi investim circa 200.000 de euro, apoi urmărim evoluţia şi în funcţie de aceasta stabilim următorul pas.”

Fondul de investiţii Sparking Capital investeşte în general în companii sau soluţii care răspund nevoilor de pe o anumită piaţă şi care digitalizează anumite pieţe, a adăugat Vlad Sarca.

„Sunt multe verticale în care suntem dispuşi să investim, ne uităm la mai multe industrii pentru a investi.”

În ceea ce priveşte impactul pandemiei în sectorul de IT şi în ecosistemul de start-up-uri româneşti, Vlad Sarca a menţionat că pandemia a schimbat piaţa, iar în urma crizei sanitare investitorii au fost mai precauţi.

 

O campanie Ziarul Financiar Partener: BCR