Principala problemă cu care se confruntă angajaţii români este lipsa echilibrului dintre viaţa personală şi cea profesională, o problemă care se răsfrânge atât asupra sănătăţii angajaţilor, cât şi asupra productivităţii companiilor. Din acest motiv, angajaţii caută mai degrabă un salariu decent, fără responsabilităţi mari, evitând să evolueze către poziţiile mai înalte din ierarhia companiilor. Potrivit lui Doru Dima, CEO-ul evaluatorului de resurse umane Great People Inside, acest fenomen va lăsa companiile fără oameni pregătiţi şi le-ar putea chiar conduce spre faliment.
„În cinci ani de zile vom avea o groază de companii care dau faliment pentru că nu mai au oameni buni. Angajaţii nu mai au în centrul vieţii lor munca, nu mai au ambiţii. Angajaţii români nu mai vor să fie şefi. Ei spun << Nu mă interesează. Pentru că am văzut ce înseamnă să fii şef. Vii dimineaţă la 7, pleci ultimul. Mă mai şi enervează subordonaţii. De ce să fiu eu şef când pot să fiu relaxat? Îmi iau eu salariu de 1-1.500 de euro şi merg într-un retreat>>„ a spus la Doru Dima la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.
Acest fenomen nu este unul recent, ci dimpotrivă, potrivit lui Doru Dima, el a tot continuat să avanseze în ultimii patru ani. CEO-ul Great People Inside mai atrage atenţia că în prezent, companiile nu sunt suficient de pregătit pentru a se adapta la noile nevoi ale angajaţilor şi la noile modele de muncă.
„Lucrul ăsta s-a întâmplat în ultimii patru ani. Ce se întâmplă în România se întâmplă în SUA. Există studii la nivel global care arată asta. La o conferinţă cu Oracle acum şase ani, spuneam că „gig economy”, conceptul acesta în care angajaţii vor să lucreze de acasă, o să vină peste noi foarte curând. Pandemia a accelerat fabulos acest proces. Astăzi nu ştim încă să ne adaptăm în a lucra cu angajaţii de acasă” a mai declarat Doru Dima.