Creşterile de venituri la bugetul de stat din 2025 ar urma să vină din majorări de încasări de două cifre, conform proiectului de buget publicat de Ministerul de Finanţe. Practic, guvernul aşteaptă creşteri de 14% pentru încasările din impozitul pe profitul companiilor, într-un an complicat, când bugetele din business sunt prudente. În ciuda cifrelor avansate de guvern, economiştii atrag atenţia că la o privire de ansamblu asupra bugetului acesta este departe de a fi unul auster, iar atingerea obiectivului de reducere a deficitului bugetar e pusă sub semnul întrebării.
„Termenul de austeritate mi se pare nepotrivit în situaţia în care suntem, adică despre ce austeritate vorbim noi când anul trecut am avut creşteri de pensii de 40% şi creşteri de salarii de 20% în sectorul bugetar. Nu cred că poţi să discuţi de austeritate când cheltuielile sunt îngheţate, nu vorbim de nicio scădere.” a declarat Ionuţ Dumitru, economist-şef al Raiffeisen Bank, în cadrul emisiunii de business ZF Live, realizată cu sprijinul Orange Business.
Potrivit lui Ionuţ Dumitru, prognoza de guvernului care indică 2,5% creştere economică este exagerată. Economiştii sunt de părere că în cel mai fericit caz economia va creşte cu 2,2% şi deja se pregătesc să revizuiască în jos această prognoză.
„Cred că 2,5% creştere economică pentru anul acesta pare destul de optimistă. Când vorbim de prognoze nu putem spune că are cineva nişte date mai bune sau mai proaste, sunt multe incertitudini la orizont. Noi avem 2,2 prognoză de creştere economică anul acesta şi probabil că o vom revizui sub 2%.” a mai spus economistul-şef al Raiffeisen la ZF live.