♦ Americanii au ajuns să facă raţii de ouă, iar în Vestul Europei să ai găini devine o chestiune de statut social.
Când ouăle devin scumpe, găinile revin la modă. Asta ne arată prezentul. Când o simplă omletă începe să coste tot mai mult, iar prăjiturile de weekend devin aproape „investiţii“, ajungi să te gândeşti dacă n-ar fi mai bine să-ţi faci un coteţ în curte. Nu pentru un animal de companie, cum ar fi un câine, ci pentru nişte găini. Belgienii au luat acest lucru în serios şi îşi cresc propriile găini după ce ouăle s-au scumpit cu 50%. Totuşi, cele mai scumpe ouă se vând acum în UE în Grecia, Luxemburg şi Austria.
„O doamnă care locuieşte în Bruxelles mi-a spus de dimineaţă că au o reţea de magazine unde s-a creat o nebunie printre oameni cu găinile. Au început să aducă găini pentru ouă în Belgia, iar ei le cumpără după ce preţul ouălor a crescut cu 50% în ultimele 12 luni“, a spus Horia Cardoş, CEO şi fondator al Agroland Business System, grup antreprenorial prezent în retail, agricultură şi alimentaţie, prezent la emisiunea de business ZF Live.
Cu toate că Belgia a atins cel mai mare număr de găini ouătoare din ultimii zece ani, 11 milioane, ouăle tot nu sunt suficiente pentru consum. În plus, preţurile continuă să crească. În Uniunea Europeană, preţul ouălor a crescut cu 25% într-un singur an. Nu am ajuns încă la nivelul Statelor Unite, unde ouăle sunt aproape dublu faţă de media din UE, dar direcţia e clară: găinile încep să-şi facă loc în viaţa de zi cu zi. În Uniunea Europeană, în aprilie, ouăle costau 282 euro/100 kg şi, în comparaţie, în SUA erau peste 500 euro/100 kg, potrivit datelor Eurostat. Cardoş a susţinut că în SUA rafturile sunt goale, iar supermarketurile limitează achiziţia la un singur cofraj per client.