România se află pe ultimele locuri în UE la capitolul citit. Potrivit INS, 11 milioane de români nu au citit o carte în ultimul an. Acest fenomen afectează mai ales noile generaţii, care au început să deschidă tot mai rar o carte. Mihai Mitrică, director executiv al Asociaţiei Editorilor din România, consideră că şcoala românească ar trebui să fie principalul factor care să încurajeze acest obicei, dar că în această misiune a eşuat. Rezultatul pe termen lung este apariţia pe piaţa muncii a unui număr tot mai mare de angajaţi insuficienţi pregătiţi.
„Noile generaţii nu prea citesc. Problema nu este că nu se citeşte carte tipărită. Problema este că educaţia românească nu formează cititori şi prin asta avem mari probleme în a forma, mai departe, angajaţi performanţi. Ajungem la problema cu care se confruntă, de fapt, întreaga economie românească, cea a angajaţilor neinstruiţi, care vin din spate ca foşti elevi care ar trebui să aibă o capacitate de învăţare şi perfecţionare şi să şi-o păstreze de-a lungul vieţii”, a declarat Mihai Mitrică, director executiv, Asociaţia Editorilor din România, în cadrul emisiunii ZF Live realizată cu sprijinul Orange Business.
Potrivit lui Mihai Mitrică, în prezent, piaţa de carte nu se află într-o situaţie foarte bună. Lipsa obişnuinţei de a citi se reflectă direct in piaţă, în numărul cărţilor tipărite şi în situaţia financiară a librăriilor. Tot mai multe au început să dispară sau să se închidă din cauza situaţiilor financiare dificile cu care încep să se confrunte.
„Încercăm să atragem atenţia guvernanţilor că situaţia nu se află pe un făgaş corect. Ceea ce se întâmplă acum pe piaţa de carte este mai rău decât ceea ce se întâmpla în pandemie, pentru că atunci se apăsase pedala de acceleraţie în ceea ce priveşte creşterea tirajului pentru titlurile evergreen, cele care se vând constant în fiecare an. Acum nu mai avem din ce să asigurăm cashflow-ul, dispar librării, se închid librării şi situaţia financiară nu arată bine” a mai spus Mihai Mitrică la ZF Live.