Pe fondul haosului politic care a cuprins România la începutul anului dar şi a amânării unor reforme economice coerente cu care să fie corectat deficitul bugetar marile agenţii de rating au retrogradat perspectiva asociată ratingului la „negativ”, cu o doar o treaptă deasupra categoriei junk. În prezent, furtuna pare că a trecut, se discută deja măsuri de corectare a deficitului, iar în acest context Christian Năsulea, profesor de economie internaţională, este de părere că agenţiile se vor abţine de la retrogradarea la junk, o decizie care ar avea consecinţe dramatice pentru economie.
„În lumina direcţiei pe care au luat-o lucrurile la noi în ţară în ultima săptămână mă aştept să putem să avem în continuare această perspectivă mai bună, staţionară, în ceea ce priveşte ratingul ţării noastre. Nu cred că se va grăbi vreo agenţie de rating să aleagă să meargă spre un downgrade a ţării noastre”
Privind retrospectiv, analistul a subliniat că în anii 2018-2019, ratingul de ţară al României ar fi trebuit să se îmbunătăţească, având în vedere performanţele economice de atunci, mai punctează Christian Năsulea. Potrivit profesorului de economie internaţională în următoarea perioadă politicienii vor trebui să demonstreze că sunt capabili să gestioneze mai bine problema finanţelor dacă vor să recapete încrederea şi atenţia investitorilor.
„La nivelul anului 2018-2019 ratingul de ţară ar fi trebuit să se îmbunătăţească. Nu ştiu dacă menţinerea ratingului de către toate agenţiile a fost justificată de indicatorii economici de atunci. Acest rating de ţară este o notă care este dată statului român şi când privim lucrurile din această perspectivă începe să fie simplu să ne amintim ce fel de probleme aveam în zona politică în acea perioadă care să convingă agenţiile să nu crească ratingul în ciuda faptului că performanţele noastre economice erau foarte bune la momentul respectiv.