♦ Cumpărători sunt în general tinerii, care preferă apartamentele cu două şi trei camere cu preţuri atractive, dar şi familiile de tineri care fac un upgrade imobiliar. Există însă cerere şi din partea angajaţilor din multinaţionale şi a antreprenorilor.
Cartierul Militari din Bucureşti a început să fie evitat de potenţialii cumpărători de locuinţe, fiind considerat extrem de aglomerat, astfel că alte zone, precum Pallady sau Grozăveşti, au devenit mult mai atractive, observă specialiştii în imobiliare.
„Remarcăm scumpiri în toate zonele Bucureştiului, dar nu sunt uniforme. Sunt zone în care creşterea este mai accelerată - de exemplu, Regie-Grozăveşti este o zonă fierbinte, cu hub de birouri, malluri, şcoli, supermarketuri. În zona Militari vedem o stagnare a preţurilor, pentru că e foarte aglomerată şi clienţii încep s-o evite, caută zone cu acces mai simplu la oraş. În Regie-Grozăveşti, preţul a depăşit deja 2.000 de euro pe mp util. O stea în ascensiune este zona Pallady din sectorul 3, unde există metrou, parcuri, infrastructură, o zonă comercială mare.“
„Acolo am vândut, în etapa de pre-sale, cu un preţ 1.850 de euro pe mp util“, a spus Damian Şerban, managing director al agenţiei imobiliare R&D Advisers, la emisiunea online de business ZF Live.
Toamna începe bine din punct de vedere imobiliar, crede el, anul fiind mai bun decât 2023, cu un număr de tranzacţii în creştere, la fel ca cererea.
„Comparând fiecare lună din 2024 cu aceeaşi lună a anului 2023, vedem o creştere. Singura problemă pentru Bucureşti este că stocul este în scădere.“
Cumpărători sunt în general tinerii, care preferă apartamentele cu două şi trei camere cu preţuri atractive, dar şi familiile de tineri care fac un upgrade imobiliar. Există însă cerere şi din partea angajaţilor din multinaţionale şi a antreprenorilor.
„Anul trecut am tranzacţionat 650 de unităţi la nivelul agenţiei, iar anul acesta vrem să ajungem către 800 de unităţi. Lucrăm cu precădere cu apartamente noi. Pentru anul acesta, estimăm să ajungem cam la 20% apartamente vechi. Pe segmentul nou, am tranzacţionat anul acesta un pachet cu până în zece apartamente, pe care le-am vândut cu circa 1,5 milioane de euro.“
Cel mai scump apartament tranzacţionat de R&D Advisers anul acesta a fost de 1,2 milioane de euro, cu patru camere şi o suprafaţă de peste 300 de metri pătraţi. Plata s-a făcut cash.
„Este vorba despre o proprietate în zona de nord, cu o poziţionare foarte bună, finisaje de calitate. O astfel de tranzacţie se încheie într-o perioadă cuprinsă între una şi şase luni.“
Deoarece materialele de construcţii s-au scumpit, forţa de muncă este şi ea mai scumpă, taxele sunt mai mari, iar TVA-ul a crescut, Damian Şerban spune că recomandarea celor din imobiliare este ca oamenii să cumpere, dacă au un buget pregătit. În continuare preţurile sunt accesibile comparativ cu alte ţări europene.
„Piaţa are foarte mulţi end-users, oameni care cumpără să locuiască chiar ei. Există şi foarte mulţi investitori, care caută să cumpere pachete, dar ei au un comportament diferit: cumpără în faza de pre-sale, poate când proiectul nici nu are autorizaţie, iar când preţurile cresc şi piaţa se repoziţionează, încearcă să marcheze un profit.“
În ceea ce priveşte chiriile, Damian Şerban spune că şi aici costurile sunt în continuă creştere. În această perioadă, cererea pentru chirii este foarte mare pentru că încep facultăţile.
„Diferenţa între primul preţ cerut şi cel la care se semnează este foarte mică acum. Vedem mult mai rar preţuri care nu sunt conectate cu piaţa.“