Radu Burnete, director executiv Concordia
►Indiferent ce se întâmplă în turul 2 putem spune cu certitudine că am pierdut orice stabilitate politică ne-am fi imaginat că am fi putut să avem sau aveam.
►Nu îmi mai imaginez un scenariu în care să avem o majoritate consolidată şi stabilă. Vom avea coaliţii formate din multe partide, pe orice parte ni le imaginăm şi asta cu siguranţă nu este bine pentru economie, mai ales că suntem cu un deficit public enorm, la fel şi comercial.
►Noi aşteptam să treacă aceste alegeri pentru a putea îndrepta barca deficitelor gemene, dar nu ştiu cum o vom face cu o majoritate instabilă, ca să nu mai vorbesc de o guvernare suveranistă, care respinge multe dintre valorile euroatlantice.
►Şi în cazul unei guvernări europene lucrurile sunt mult mai dificile faţă de acum 3 săptămâni. România are nevoie de puţină raţiune, dar nu pare că o are momentan. Scenariul unei coaliţii proeuropene, chiar şi acolo lucrurile vor fi dificile. Va fi nevoie de un acord politic pe un set minim de lucruri care să ne ajute să evităm probleme mari cu finanţarea bugetului public sau alte tipuri de şocuri. Va trebui să vedem cum facem să reducem aceste două deficite.
►Planul de 7 ani agreat cu Comisia Europeană nu cred că în momentul de faţă mai este realist. Când a fost prezentat acest plan prima oară la guvern, răspunsul nostru a fost că planul arată bine, dar el uită un lucru, că România se poate confrunta cu un şoc extern. Iată că şocul a fost intern mai degrabă decât extern, sau vom afla dacă cineva extern şi-a băgat coada aici. Până nu se termină şi turul 2 pentru o direcţie politică puţin mai clară nu cred că cineva poate face un plan.
Florin Pogonaru, preşedintele AOAR
►Depinde de guvernul care se formează. Înţeleg că Boloş a făcut împrumuturi din septembrie cu gândul că în perioada de alegeri banii vor fi mai scumpi pentru România şi dacă este adevărat, este un lucru foarte bun. Înţeleg că UE a acceptat planul României de redresare a deficitului financiar pe o perioadă de 7 ani şi este un alt lucru foarte bun.
►În tot contextul acesta trebuie să ne păstrăm credibilitatea. Suntem într-o situaţie în care investitorii străini se uită că românii nu înţeleg ce li s-a întâmplat şi sigur că îşi pun mari probleme privind investiţiile şi plasamentele lor în România. Dinspre noi trebuie să vină cât mai curând un mesaj şi fapte care să arate că ştim ce vrem şi ştim încotro o luăm. În momentul de faţă suntem într-o situaţie în care este foarte important pe plan politic jocul de orgolii şi căutarea compromisului pentru binele României.
►Nu mai trebuie să existe discuţii precum: un partid ar fi alergic la alt partid din cauza orientării. Trebuie să vină la aceeaşi masă, să găsească compromisuri pentru a trimite pieţei un mesaj clar de stabilitate, nu de instabilitate.
►Trebuie mobilizare, dar mai ales compromis. A trecut vremea show-urilor. Este vremea ca politicul să arate dacă într-adevăr vrea stabilitate şi dacă este în stare să gândească dincolo de interesele personale strict politice.