Anul 2024 s-a dovedit a fi un an complicat pentru întreaga economie şi niciun sector nu a fost scutit de dificultăţi. Pentru 2025, în special pentru sectoare precum cel auto, prognozele nu arată bine mai ales din cauza expunerii la economia germană care se confruntă cu dificultăţi. O altă zonă economică cu probleme este energia, unde investiţiile au început, dar unde totodată preţurile mari s-ar putea să afecteze clienţii şi implicit companiile din sector, este de părere Speranţa Munteanu, consultant în restructurare.
„Industria auto este susceptibilă la scăderi, mai ales partea de componente auto. Industria energetică mi se pare că se mişcă bine, încercând să pună investiţiile pe drumul cel bun. Problema este cu clienţii lor, care sunt acum în piaţa liberă a energiei şi care nu cred că sunt toţi pregătiţi să ia lovitura de la cât costă energia acum la noi.” a declarat Speranţa Munteanu, consultant în restructurare, în cadrul emisiunii ZF Live, realizată cu sprijinul Orange Business.
Totodată, potrivit Speranţei Munteanu, agricultura este alt sector al economiei româneşti care ar putea avea de suferit în 2025, mai ales pentru că este total depedentă de climă şi pentru că lipsesc investiţiile şi modernizarea necesară pentru a produce randament chiar şi în condiţii de vreme mai puţin favorabile.
„Agricultura este lovită. Noi avem diferenţă pe PIB de când urmărim PIB-ul, ai un PIB bun în anul în care e agricol bun, ceea ce pentru secolul 21 este un pic problematic. Noi nu ne-am adaptat să avem irigaţii cum trebuie, o susţinere a agriculturii într-o măsură suficientă, ţinând cont de variaţiile de vreme, cum găseşti în toată Europa de Vest”, mai spune Speranţa Munteanu
În final, construcţiile sunt alt sector care potrivit consultantului în restructurare ar putea avea de suferit. Dacă perspectivele economice vor continua să se înrăutăţească ele vor genera pesimism, iar pesimismul se traduce în mai puţine investiţii şi în încetinirea sectorului, însă pe moment Speranţa Munteanu, subliniază că lucrurile merg bine.
„Construcţiile au mers bine, problema lor în perioada următoare va fi dată de măsura în care toate lucrurile astea care se acumulează vor crea sau nu o tendinţă de pesimism. Când oamenii sunt pesimişti investesc mai puţin în investiţii de termen lung, dar deocamdată ele merg bine., a mai spus Speranţa Munteanu la ZF Live.