ZF Live

Creditorii primăriilor intrate în insolvenţă vor putea scoate la vânzare bunurile din patrimoniul acestora. O discuţie cu Valentin Miron, director general VMB Partners. Urmăriţi aici înregistrarea video din 23 mai 2013

Autor: Octavian Calei

23.05.2013, 13:32 468

Potrivit proiectului ordonanţei de urgenţă privind criza financiară şi insolvenţa unităţilor administrativ-teritoriale, creditorii vor putea scoate la vânzare bunuri din patrimoniul privat al primăriilor intrate în insolvenţă, a spus Valentin Miron, director general VMB Partners prezent joi la emisiunea de business ZF Live, transmisă în fiecare zi de luni până vineri de la 10:00 la 11:00 dimineaţa pe live.zf.ro.

Ce a spus Valentin Miron la ZF Live:

Proiectul de ordonanţă al Guvernului privind insolvenţa primăriilor este o lege binevenită, din 2001 se discută. A fost înaintat un proiect în 2003 dar a fost întârziat în Parlament până astăzi. Cred că în discuţiile cu FMI a apărut nevoia unei discipline financiare mult mai bune la nivelul autorităţilor locale, la nivelul creditelor de investiţii pentru derularea proiectelor cu fonduri europene şi, mai nou, datorită ordonanţei care permite posibilitatea de a lua credit pentru plata arieratelor

Moderator ZF: Când poate ajunge o primărie în faliment?

Primăriile mici, care nu au un nivel ridicat al veniturilor proprii, nu au taxe şi impozite pe care să le colecteze de la populaţie, au nevoie de investiţii, au nevoie să deruleze proiecte europene şi au luat împrumuturi pe care nu au din ce să le plătească.

Primăriile oraşelor mari care au proiecte europene şi au cheltuieli neeligibile pe care trebuie să le achite tot din împrumut şi mai au şi foarte multe arierate generate de subvenţii la căldură, la transport ş.a.m.d.

Problema este că ordonanţa 3/2013 permite un nivel foarte ridicat al serviciului datoriei care poate să ajungă până la 70% din totalul veniturilor proprii. Acest prag foarte mare poate conduce la faliment în cazul primăriilor mari.

Avem peste 3.300 de unităţi administrativ teritoriale

Cred în următorul an vor intra zeci de primării în faliment pentru că au fost construite artificial. Majoritatea primăriilor mici, de comune sau localităţi mici, nu au putere, nu au o industrie în zonă care să permită o cotă defalcată din impozitul pe venit şi care să le permită cheltuieli de funcţionare. Foarte mulţi termină cu deficit de buget an de an. Foarte multe nu au bani să plătească angajaţii.

Legea falimentului primăriilor stabileşte modalitatea prin care creditorii îşi pot recupera creanţele din taxele şi impozitele respective şi poate însemna pe viitor şi comasarea mai multor primării învecinate.

Legea prevede acum posibilitatea ca un furnizor care nu şi-a încasat banii să scoată la licitaţie şi să vândă din proprietăţile private ale primăriei pentru a-şi recupera banii. Bunurile din patrimoniul public nu pot fi înstrăinate, numai cele din patrimoniul privat.

Ordonanţa de urgenţă stabileşte o perioadă anterioară declarării insolvenţei în care nu ai voie să treci bunuri din patrimoniul privat în cel public şi procedura prin care creditorii îşi pot recupera banii fie din taxe şi impozite, fie din patrimoniul privat.

Este bine să avem o metodologie clară pentru că dă credibilitate României în exterior şi împrumuturilor pe care autorităţile locale încearcă să le acceseze.

Insolvenţa primăriilor este o perioadă de administrare specială pe maxim 3 ani care implică un plan de redresare financiară şi un plan de rambursare a datoriilor.

O primărie nu poate să dispară peste noapte. Va trebui să existe un cadru alt normativ care să stabilească o unificarea între mai multe unităţi teritoriale sau dispariţia uneia dintre ele.

Organismele financiare internaţionale solicită de cel puţin zece ani această lege. Această ordonanţă de urgenţă dă o notă în plus de credibilitate României.

Ar trebui să se stabilească prin lege ca unităţile administrativ teritoriale să obţină un rating înainte de a contracta un împrumut. Ar genera un mecanism de prevenţie mai bun. 

Insolvenţa o poate cere primarul sau preşedintele consiliului judeţean, consiliul judeţean sau local şi creditorii cu condiţia să depăşească un barem, de 30% din totatul creditelor.

Cred că până la sfârşitul anului va apărea prima primărie în insolvenţă, bănuiesc că va fi una mică.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO