ZF Live

Criza forţei de muncă se transformă în criza pensiilor: Fără 300.000 oameni noi în piaţa muncii în cinci ani sistemul de pensii va fi lovit şi milioane de români vor fi afectaţi VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

25.08.2024, 12:46 17166

Problema sustenabilităţii sistemului de pensii este că numărul de angajaţi creşte foarte puţin sau chiar bate pasul pe loc – în România sunt 5,13 milioane de angajaţi cu aproximativ doar 10% mai mult în urmă cu zece ani – în timp ce numărul pensionarilor a ajuns la cinci milioane. În acest context, pentru ca sistemul de pensii să poată funcţiona în continuare este nevoie de 300.000 de oameni noi în piaţa muncii, pentru ca plata pensiilor să rămână sustenabilă, este de părere Dinu Gheorghe, Managing Partner, Aspire Academy/ Yoop Rlx.

„Cifrele ne arată clar că sunt două opţiuni: fie importăm mai multă forţă de muncă care să suţină plata pensiilor decreţeilor, fie le mărim vârsta de pensionare sau găsim moduri în care ei să aibă job, chiar dacă sunt la pensie, adică să-şi ofere încă implicarea în valoarea economică a ţării. Deci, cifrele arată foarte clar: în cinci ani de zile, dacă România nu importă 250.000 – 300.000 de oameni noi în forţa de lucru, nu va putea să plătească pensiile la nivelul la care sunt azi”, a declarat Dinu Gheorghe, Managing Partner, Aspire Academy/ Yoop Rlx, în cadrul emisiunii ZF Live, realizate cu sprijinul Orange Business.

Potrivit lui Dinu Gheorge, România nu are altă soluţie decât să găsească o modalitate de a rezolva lipsa forţei de muncă, pentru a nu ajunge să se dezvolte exclusiv prin împrumuturi. Fiecare aspect al economiei, de la infrastructură la dezvoltare şi cercetare ar trebui abordat mai puţin prin împrumuturi şi mai mult prin ce ar genera economia în scenariul ameliorării crizei de oameni, subliniază Dinu Gheorghe.

„O ţară care se împrumută să plătască pensiile sau să creeze oportunităţi noi, să facă cercetare şi dezvoltare, sau infrastrucutră, este pe drumul către dezastru, iar România nu îşi va permite acest lucru. Nu ne vor lăsa nici parenerii europeni, probabil, dar nici noi ca ţară, adică decidenţii, când au cifrele în faţă şi înteleg trebuie să ia măsuri”, a mai spus Dinu Gheorghe la ZF Live.

 
 
 
 
ZF Live