Conflictele de muncă sunt printre cele mai frecvente litigii pentru avocaţi. Statistic vorbind 30% din companiile din ţară se confruntă cu această problemă, iar vina nu e niciodată într-o singură parte, indiferent că e vorba de angajat sau angajator, subliniază Pavel Mărgărit, avocat coordonator în cadrul firmei de avocatură Pavel, Mărgărit & Asociaţii
„Conflictele de muncă apar la 20-30% dintre companii. Pe de o parte, angajatorul constată faptul că nu au fost respectate atribuţiile angajatului şi atunci porneşte să facă o cercetare disciplinară. De exemplu, angajatul fie a făcut o delapidare, fie a adus prejudicii societăţii, fie administratorul - în calitatea şi de angajat - a semnat contracte păguboase pentru societate sau a făcut plăţi în interes personal sau către persoane afiliate“, a spus dr. Radu Pavel, avocat coordonator la Pavel, Mărgărit & Asociaţii, la emisiunea de business ZF Live.
În cazul angajaţilor, dacă ajung să dea compania pentru care lucrează în judecată în cazul unui conflict de muncă, ei au avantajul de a cere recăpătarea locului de muncă, dar şi plata tuturor salariilor oprite, subliniază Pavel Mărgărit.
„Avantajul angajatului este acela că, în măsura în care societatea şi-a încălcat dispoziţiile legale faţă de acesta, el poate cere reintegrarea şi plata tuturor salariilor restante.“a mai spus Pavel Mărgărit la ZF Live.