ZF Live

Cum arată de fapt calculele americanilor? Ce spun specialiştii în politică externă. „SUA nu pleacă din NATO. Teoria sferelor de influenţă şi predarea Europei către Rusia nu intră în discuţie” VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

01.03.2025, 11:00 3868

Lumea de azi trece printr-o perioadă turbulentă din perspectiva schimbărilor geopolitice. Administraţia Trump este percepută ca principalul actor care a dat peste cap relaţiile SUA-Europa, prin apropierea sa de Rusia. Cu toate acestea, Ştefan Popescu, analist pe politici externe, este de părere tabloul geopolitic ar trebui privit cu mai mult pragmatism. SUA este interesată de îndepărtarea Rusiei de China, iar acesta este principalul motiv din spatele tandemului Trump-Putin, însă negocierile şi concesiile SUA-Rusia nu se vor traduce sub nicio formă în ieşirea americanilor din NATO sau reîntoarcerea la era sferelor de influenţă sau alte schimbări extreme.

„Regiunea Mării Negre nu mai reprezintă o prioritate pentru SUA, dar asta nu înseamnă că americanii se retrag sau că pleacă din NATO. Nu cred nici în teoria sferelor de influenţă aşa cum au rezultat din Conferinţa de la Teheran din 1943 şi care a culminat cu Yalta. Cred că Federaţia Rusă va fi adusă în cooperarea economică şi mai apoi politică cu Europa” a spus Ştefan Popescu, analist de politică externă la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.

În paralel, Statele Unite se află într-o competiţie strategică cu China, iar Rusia, cu toate provocările sale interne, joacă un rol important în acest joc geopolitic. Prin capacitatea de a transfera tehnologii avansate, Rusia poate oferi avantaje militare Chinei, iar SUA, conştiente de acest risc, caută să câştige timp şi îşi consolideze poziţiile pentru a îşi menţine locul de putere globală absolută, este de părere Ştefan Popescu.

„SUA primesc timp de la Rusia, timp în competiţia cu China, pentru că Rusia, cu toate minusurile ei, are capacitatea să oferă un avantaj competitiv foarte important Chinei, inclusiv capacitatea de a prolifera, de a transfera spre China anumite tehnologii pe care China astăzi nu le stăpâneşte, cum este tehnologia propulsiei nucleare submarine. Statele Unite vor să împiedice asta. Deci oferă SUA timp în competiţia cu China şi avantaje competitive pe care le pot avea americanii.“ a mai spus Popescu la ZF Live.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
ZF HR TRENDS