ZF Live

Cum dezvoltăm România? Educaţia, demografia şi atragerea talentelor sunt principalele zone care au nevoie de o revoluţie VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

02.03.2025, 12:00 2641

România trece astăzi printr-o perioadă foarte complicată. Pe plan politic, guvernul şi preşedintele interimar se confruntă constant cu presiunea venită din partea unei bucăţi din populaţie atrasă de populism, de discursul suveranist şi nationalist. Pe plan economic, economia s-a lovit de o încetinire semnificativă şi a dezamăgit dincolo de orice prognoză. Pe planul politicii externe, ea trebuie să navigheze acum prin apele tulburi ale geopoliticii care la rândul ei pare că s-a întors cu susul în jos de când Donald Trump a ajuns la Casa Albă. Dragoş Anastasiu, consilierul onorific al preşedintelui interimar, subliniază că pentru a continua o dezvoltare durabilă şi stabilă trebuie abordate problemele de pe mai multe paliere ale societăţii, în primul rând educaţia.

„Noi în ţara asta trebuie să începem cu educaţia, este prima chestiune şi copiii trebuie să fie educaţi pentru viaţă, nu pentru a deveni istorici. Este un şantier imens, dar trebuie să ne apucăm de el” a spus Dragoş Anastasiu la ZF Live antreprenor şi consilier onorific pentru mediul de business al preşedintelui interimar, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.

Dragoş Anastasiu atrage totodată atenţia că este nevoie şi de o strategie solidă pentru a corecta problemele demografice ale ţării. Transformările demografice sunt dramatice, iar  dacă nu sunt aduse sub control ele ar putea afecta milioane de oameni. Îmbătrânirea populaţiei şi naşterile tot mai puţine pot duce la situaţia în care sistemul de pensii ar putea deveni nesustenabil pentru că nu vor mai fi suficienţi oameni pe piaţa muncii care să îl alimenteze.

„Noi avem o problemă demografică imensă, suntem la minimul ultimilor 80 de ani. Şi suntem acum, dar stai să vezi peste 10 ani” mai spune Anastasiu.

În final, Dragoş Anastasiu, a adus în discuţie la ZF Live problema atragerii talentelor româneşti dar şi din afară. Pentru a atinge acest obiect este necesară o lege a imigraţiei bine pusă la punct, care să ţină cont de erorile făcute de alte state Europene în această privinţă.

„Pentru ca talentele noastre să vină aici şi să atragem talente mondiale ar trebui să avem o lege bună a imigraţiei, o lege deşteaptă a imigraţiei care să fi învăţat din toate greşelile făcute pe migraţie peste tot în Europa” a concluzionat antreprenorul la ZF Live.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
ZF HR TRENDS