ZF Live

Cum reuşesc ţările occidentale să aibă o creştere naturală pozitivă a populaţiei? VIDEO

08.09.2014, 17:58 146

Migraţia externă a populaţiei româneşti şi scăderea naturală reprezintă principalele componente care au condus la o diminuare a populaţiei din România, însă guvernul ar putea fi şi el blamat pentru că nu a adoptat o strategie naţională în această direcţie, a declarat la ZF Live profesorul Vasile Gheţău, specialist în demografie.

Problema cheie pe care autorităţile ar trebui să o ia în considerare pentru diminuarea trendului negativ privind populaţia României este rata natalităţii. “Pentru înlocuirea unei populaţii, un cuplu ar trebui să aducă pe lume doi copii, însă în România, în medie, o femeie naşte 1,3 copii, iar acest lucru este expresia neîncrederii în viitor. Aici ar trebui să intervină autorităţie”.

El consideră că România ar trebui să îşi îndrepte privirea în direcţia ţărilor occidentale, precum Franţa, Marea Britanie sau Ţările Scandinave, care deja au adoptat o serie de politici demografice care asigură creşterea naturală pozitivă a populaţiei. “Ţările Scandinave de exemplu au un sistem de creşe, grădiniţe şi şcoli foarte bine dezvoltat, pentru a răspunde nevoii femeilor de a fi şi mame şi persoane active la locul de muncă”, a spus Gheţău. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO