ZF Live

Cum se vede din perspectiva unui profesor de economie lumea după ce Donald Trump a zguduit pieţele globale cu taxele sale vamale VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

12.04.2025, 10:17 1246

Donald Trump, preşedintele SUA, a lansat recent un val masiv de taxe vamale, care au zguduit pieţele globale, şi au alertat partenerii comerciali ai SUA. Ele fac parte dintr-un plan mai larg al administraţiei Trump de a rezolva ceea ce conducerea americană consideră a fi un dezechilibru suferit de economia SUA în raport cu partenerii de comerţ şi totodată o încercare de a aduce în ţară tot mai multe companii care să opereze acolo, să creeze locuri de muncă şi să dezvolte economia sub presiunea taxelor, care forţează producătorii din afara Statelor să scoată mai mulţi bani din buzunar pentru orice doresc să vândă către cumpărătorii americani. Turdor Gherasim Smirnă, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, este de părere că politica tarifară a lui Trump este mai degrabă un instrument dur de negociere prin care preşedintele caută să atingă anumite obiective economice.

„Trebuie să vedem imaginea mai largă, imaginea de ansamblu. În primul rând, preşedintele Donald Trump pare destul de incoerent în privinţa politicilor economice. Pe de o parte impune aceste tarife, pe de altă parte spune că vrea să liberalizeze economia şi să scadă alte taxe. Deci, din punctul acesta de vedere trebuie privite cu reticenţă aceste măsuri şi cât de perene vor fi. Multă lume spune că măsurile sunt luate ca o formă de negociere”, a declarat Turdor Gherasim Smirnă, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, la ZF Live.

După implementarea tarifelor, partenerii comerciali SUA s-au împărţit în mai multe tabere. Ţări precum China au decis să răspundă înapoi cu tarife, pe când UE a decis să pună pe pauză propriul răspuns ce ar fi presupus de asemenea taxarea mai agresivă a produselor americane. Totodată, naţiuni precum Argentina sau Marea Britanie au decis să nu ia nicio măsură de retorsiune ci să acţioneze pentru un acord care presupune schimburi comerciale 100% libere, lipsite deci de orice tarif vamal. Politica tarifară a lui Trump este privită cu scepticism mai ales pentru că preşedintele ar avea şi alte instrumente la dispoziţie pentru echilibrarea economiei americane şi pentru că măsuri care să ajute economia, cu excepţia tarifelor, au întârziat să apară.

„Este adevărat că Trump a spus că «nu pun aceste tarife decât în oglindă cu taxele care îmi sunt impuse de alte ţări. Dacă ţările respective şi-ar reduce politica de taxele vamale sau de relaţiile de comenzi bilaterale, deci de deficitul pe care America îl are faţă de ţara respectivă, atunci aş scădea şi eu taxele». Este de văzut dacă face lucrul acesta, se pare că deja negociază. Marea Britanie şi Argentina deja negociază impunerea reciprocă de 0 taxe vamale”, a mai comentat profesorul Tudor Gherasim la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live