ZF Live

Dacă autorităţile locale vor schimba cotele de impozitare, impozitele pe clădiri vor creşte cu până la 50% în 2020

Autor: Miruna Diaconu

25.12.2019, 10:00 1720

Majorarea preţurilor materialelor de construcţii, indexate la cursul euro, şi efectul în lanţ al creşterii salariului minim din sectorul de construcţii conform OUG 114/2019 vor conduce, în 2020, la o creştere a impozitului pe clădirile nerezidenţiale de până la 50%.

În România, impozitele pe clădiri au două componente şi anume valoarea impozabilă şi cota de impozitare.

“Primăriile stabilesc în fiecare an conform codului fiscal care este cota de impozit pe tipurile de clădiri, rezidenţiale sau nerezidenţiale, din intervalele stabilite de codul fiscal , iar această cota o aplică asupra valorilor impozabile. O parte din valorile impozabile şi mă refer la clădirile nerezidenţiale, rezultă din rapoarte de evaluare pe care le prezintă evaluatorii autorizaţi tuturor autorităţilor locale din România. Pentru clădirile rezidenţiale valoarea impozabilă o stabileşte direct autoritatea locală sau este un algoritm stabilit de autoritatea locală”, spune Adrian Vascu, Managing partner, Veridio, în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Modificarea valorilor impozabile nu conduce la modificarea impozitelor, doar dacă autorităţile locale vor schimba cotele de impozitare la ultima reevaluare a clădirilor, atunci vor creşte şi impozitele pe clădiri.

“La începutul anului 2020 îşi vor face reevaluare toţi cei care deţin, mai ales persoanele juridice, clădiri nerezidenţiale şi care au reevaluat ultima dată la începutul anului 2017. Fiind 3 ani, dacă nu îşi fac reevaluarea, cota de impozitare creşte foarte mult şi atunci majoritatea vor face acest demers”, spune el.

Posibilitatea de creştere cu 50% se aplică pentru clădirile nerezidenţiale , pentru că la categoria de clădiri rezidenţiale algoritmul este calculat la rata inflaţiei.

Acum, faţă de indicii de până acum de creştere, care au fost apropiaţi de inflaţie, creşterea pe care am sesizat-o depăşeşte nivelul inflaţiei datorită acestor elemente. Se pot aştepta dacă autorităţile locale menţin cotele de impozitare la nivelul actual să plătească un impozit pe clădiri mai mare faţă de cel de acum trei ani”, spune el.

Uzura fizică a unei clădiri în ultimii 3 ani, de la ultima reevaluare şi până acum, nu va putea compensa creşterea valorii de nou a construcţiilor.

Veridio, companie de evaluare şi consultanţă, a realizat un studiu prin care compania analizează creşterea valorii impozabile a clădirilor.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO