În România, preţul gazelor naturale este influenţat de mai mulţi factori, printre care costul de achiziţie, taxele şi accizele aplicate. Din 2027, România se pregăteşte să devină lider în Europa la exportul de gaze odată cu accesarea gazului din Neptun Deep, cel mai mare proiect energetic al ţării. Mihai Aniţei, vicepreşedinte al Asociaţiei Operatorilor Portuari, este de părere că taxa pe carbon este printre principalii factori care afectează producţia şi preţul final al gazului.
„Problema consumului de gaz nu ţine neaparat de preţul gazului cât de taxa pe CO2. Ca să arzi acel gaz sau ca să îl procesezi emiţi dioxid de carbon, dioxidul de carbon astăzi este 80 euro tona în Europa, este un cost care se adaugă la costul producţiei, a subliniat el” a spus Mihai Aniţei, vicepreşedinte al Asociaţiei Operatorilor Portuari la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.
Pentru a revitaliza industria şi a valorifica mai eficient resursele de gaz natural, Romgaz a iniţiat demersuri pentru preluarea combinatului Azomureş, care şi-a suspendat operaţiunile în 2024. Această mişcare strategică are ca scop consolidarea lanţului valoric al gazului în România şi reducerea dependenţei de importuri, totodată aducând sub control problema preţului.
„Redeschiderea Azomureş e soluţia cea mai bună tehnică şi comercială. Pentru ambele părţi pentru că poate ridica valoarea adăugată a gazului şi rezolva problema preţului” a mai declarat Aniţei la ZF live.