Inteligenţa artificială nu mai este de mult un buzzword în corporaţii, fiind adoptată cu repeziciune în toate domeniile. Impactul noilor tehnologii şi aplicaţii rezultate se vor traduce inclusiv în piaţa muncii. Există sectoare unde tehnologia va fi apreciată pentru că eficientizează munca şi sectoare unde tehnologia va duce la dispariţia joburilor, prin eliminarea sarcinilor repetitive. Unul din sectoarele afectate negativ, este cel al serviciilor administrative şi de suport – unde lucrează 310.000 de români potrivit datelor INS -, şi care va intra sub zodia eficientizării, a reducerilor de costuri şi implicit a pierderii joburilor, este de părere Vladimir Sterescu, preşedinte al Diviziei Globale de Outsourcing, CGS.
„În primul rând, cred că vom vorbi şi vorbim deja din ce în ce mai puţin de call center, pentru că în România businessul propriu-zis de call center - şi, în general, activităţile repetitive şi puţin complexe - nu mai reprezintă un business. Costurile au crescut, iar tehnologia a preluat multe dintre aceste sarcini. În schimb, România face BPO la un nivel de complexitate din ce în ce mai ridicat, adresându-se acum specialiştilor din companii, precum administratorilor de reţea, CTO-ilor sau departamentele de securitate informatică“, a declarat Vladimir Sterescu, preşedinte al Diviziei Globale de Outsourcing, CGS, în cadrul emisiunii de business ZF Live.
Potrivit lui Vladimir Sterescu, Europa de Est s-a transformat încet dar sigur într-un hub de outsourcing pentru companiile internaţionale. Dacă în trecut principalii jucători din industria de outsourcing erau SUA şi Europa de Vest în timp ţările din Europa de Est, în frunte cu România şi Polonia au preluat ştafeta şi au transformat estul continentului într-un element esenţial pentru marile companii.
„Combinăm nivelul foarte ridicat de educaţie al colegilor pe care îi angajăm cu o diferenţă de costuri faţă de pieţele occidentale. Aceste profiluri nu sunt disponibile la acelaşi nivel cerut în vestul Europei sau Statele Unite, iar piaţa est-europeană joacă un rol esenţial. Ne-am dat seama de mai mulţi ani că businessul de call center nu mai este pentru noi. L-am tranziţionat către India şi Filipine, în timp ce România şi Polonia se concentrează acum pe activităţi financiare complexe, arhitectură de reţele şi soluţii tehnice avansate. Acum câţiva ani, acest nivel de servicii era apanajul Statelor Unite şi al Europei de Vest“, a mai spus Vladimir Sterescu la ZF Live.