România se confruntă cu o dilemă dificilă privind gestionarea deficitului bugetar, care trebuie adus la pragul de 7%, în cel mai pesimist scenariu chiar 7,5%, spune Valentin Tătaru, economist-şef la ING Bank. Ajustarea cheltuielilor publice în detrimentul majorării taxelor este văzută ca singura cale viabilă pentru a evita împingerea economiei către o recesiune sau într-o contracţie puternică.
„Pe deficit e un compromis. Poţi să ajungi la 7, poţi să ajungi chiar şi la 6% dacă ţii neapărat, însă totul are un cost. Dacă îţi asumi că bagi economia în recesiune sau într-o contracţie puternică poţi ajunge si la 6%. Nu suntem în situaţia asta, presupun că autorităţile vor încerca să meargă pe sârmă în perioada următoare şi să încerce să meargă mai degrabă pe partea de cheltuieli decât pe creşterea de taxe pentru că ea ne poate împinge uşor în recesiune” a declarat Valentin Tătaru, economist-şef la ING Bank, în cadrul emisiunii de business ZF Live, realizată cu sprijinul Orange Business.
Mai mult, economistul-şef al ING Bank, consider că România încă mai are o fereastră de oportunitate pentru a implementa o reformă fiscală coerentă şi bine gândită. Astfel, autorităţile trebuie să găsească un echilibru delicat între sustenabilitatea fiscală şi nevoia de creştere economică, pentru a evita impactul negativ al unui deficit prea mare asupra economiei.
„Mă aştept să atingem deficitul acesta de 7% maxim 7,5%. Fie o facem acum cu măsurile pe care le gândim noi aşa cum putem. Fie o facem peste 3-4 luni cu spatele la zid şi măsurile dictate de alţii. Eu zic că încă mai avem timp să gândim o reformă fiscală.” a mai spus Tătaru la ZF Live.