ZF Live

Educaţie, stil de viaţă şi wellness. ZF Live. ​Carmen Iorgulescu, coordonator program educaţional, Ken Academy: Părinţii au rol esenţial în educaţia financiară a copiilor şi trebuie să îi implice pe copii în organizarea unui buget

Autor: Ramona Cornea

22.08.2022, 00:06 192

Ca să înţeleagă ce este şi de ce este important un buget, copilul poate să fie implicat în construirea planului de vacanţă sau a zilei de naştere. Toate lucrurile astea trebuie să devină parte din viaţa copiilor. 

Părinţii au rol esenţial în educaţia financiară a copiilor şi trebuie să îi implice pe copii în organizarea unui buget, este de părere Carmen Iorgulescu, coordonator în cadrul Ken Academy, un program de educaţie financiară şi antreprenorială din România, dedicat copiilor cu vârste între 7 şi 13 ani.

„Părinţii au un rol esenţial în educaţia financiară, în a-i sprijini să îşi organizeze banii, să îi ajute să stabilească un obiectiv de economisire, să fie transparenţi când merg la cumpărături, să implice copiii atunci când se face un buget de familie, de vacanţă. Ca să înţeleagă ce este şi de ce este important un buget, copilul poate să fie implicat în construirea planului de vacanţă sau a zilei de naştere. Toate lucrurile astea trebuie să devină parte din viaţa copiilor”, a declarat Carmen Iorgulescu în cadrul emisiunii de business ZF Live.

Deşi copiii lucrează mult la aceste aspecte în cadrul cursurilor Ken Academy, este important ca şi părinţii să aplice toate aceste mici instrumente în viaţa de zi cu zi pentru că cea mai mare influenţă este la ei, mai spune ea. „Este foarte important rolul părinţilor în absolut orice. De exemplu, educaţia financiară se face acasă mai mult decât la un curs. La noi copiii îşi dezvoltă aceste abilităţi, acest coeficient de inteligenţă financiară pentru că, stând mai mult timp în cadrul programului şi având aceste târguri de vânzare, ei implicit văd ce înseamnă preţ de achiziţie, ce înseamnă preţul de vânzare, îşi calculează profitul, adică interacţionează cu banii. Ei sunt provocaţi să îşi organizeze banii de la început, dat fiind faptul că este vorba de afacerea lor ei au nevoie să poată investi în afacere. Atunci ei ştiu clar că în urma fiecărui târg de vânzare în cadrul căruia fac profit, profitul respectiv, care se împarte între copii, profitul individual trebuie împărţit între bani de cheltuială, economii, donaţii şi investiţie şi au puşculiţele separate. Dar lucrul acesta este foarte important să fie sprijinit de părinţi.”

Programele Ken Academy sunt programe opţionale, care se desfăşoară o dată pe săptămână. Programul este gândit să se desfăşoare pe parcursul întregului an şcolar.

„În realitate, ideal este ca un copil să parcurgă doi ani sau trei ani pentru că în felul acesta creăm o obişnuinţă şi copiii ajung în mod natural să gândească orientat către soluţii sau creativ sau să ştie cum să comunice sau să asculte activ. Toate lucrurile astea devin automatisme prin practică repetată. Avem şi grupe independente şi avem şi grupe în cadrul unor şcoli partenere, de asemenea oferite ca opţional. Şcoli private”, a detaliat Carmen Iorgulescu.

Costul unui curs depinde foarte mult de program. Taxa lunară a cursului, cu o frecvenţă de o dată pe săptămână, de 90 de minute, ajunge între 300 şi aproape 500 de lei, în funcţie de program.

„În realitate, educaţia antreprenorială nu se referă exclusiv la partea de afacere. Există o componentă, un program educaţional care este preponderent orientat pe partea de dezvoltare a tot ceea ce înseamnă afacere de către copii de la zero până la implementarea ei, dar educaţia antreprenorială înseamnă foarte mult şi dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale şi financiare. Abilităţile antreprenoriale sunt considerate în acest moment abilităţi de viaţă absolut obligatorii pentru secolul XXI şi de fapt aşa şi a început programul Ken Academy, a început cu propriii noştri copii”, spune Carmen Iorgulescu despre Ken Academy.

Acest proiect de educaţie financiară şi antreprenorială a pornit în urmă cu 10 ani.

„Primele două grupe de 18 copii le-am avut copii în ianuarie 2013 şi anul acesta şcolar, 2021- 2022, am avut 308 copii înscrişi în programul Ken Academy”, a concluzionat Carmen Iorgulescu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO