După anii de liceu, mulţi dintre tinerii români aleg să se îndrepte mai departe către studiile în străinătate, iar motivele alegerii lor sunt variate. Unii dintre ei pleacă în speranţa că vor găsi afară ceea ce lipseşte în România – cum ar fi flexibilitatea programei de studiu sau mai multă practică şi mai puţină teorie -, iar alţii pentru că vor să cunoască şi alte culturi şi să experimenteze. Potrivit lui Ştefan Ţăpescu, COO-ul şi cofondatorul companiei de consultanţă în educaţie Youni, anual din România pleacă între 3.000 şi 5.000 de studenţi la studii în afară.
„Sunt peste 35.000 de studenţi români care studiază în străinătate şi în jur de între 3.000 şi 5.000 pleacă în fiecare an” a declarat Ştefan Ţăpescu, în cadrul emisiunii de business ZF Live realizată cu sprijinul Orange Business.
În topul opţiunilor prima este SUA, rămasă pe locul 1 mondial, unde studiază un million de studenţi străini, apoi Australia şi ţările din vestul Europei precum Marea Britanie sau Franţa.
„Una dintre ţările care se duc din ce în ce mai sus în top este Australia, ea creşte în topurile universitare, dar şi în ceea ce priveşte numărul de studenţi internaţionali care se duc acolo, cred că pe la 500.000 de studenţi internaţionali. America a rămas în top, cu 1 milion de studenţi internaţionali şi după vin Germania, Marea Britanie şi restul ţărilor din Europa”, susţine Ştefan Ţăpescu.