Politicile protecţioniste adoptate recent de administraţia Trump ridică deja întrebări cu privire la impactul lor asupra economiei americane. Profesorul Tudor Gherasim Smirnă de la ASE Bucureşti consideră că acestea nu vor readuce locurile de muncă înapoi în SUA, ci vor duce la o redistribuire economică inegală. Deşi anumite industrii vor beneficia de protecţie, consumatorii şi producătorii neprotejaţi vor suporta costurile, ceea ce ar putea produce efecte negative asupra economiei în ansamblu.
„Această politică nu va aduce joburile industriale înapoi în SUA. Cred că va face şi mai rău economiei americane, pentru că nu poate rezulta decât într-o redistribuţie: unii vor câştiga joburi, alţii vor pierde. Industriile care vor fi protejate vor avea de câştigat, dar ceea ce câştigă nu este de la restul lumii, ci doar de la consumatorii americani”, a declarat Tudor Gherasim Smirnă, profesor în cadrul Academiei de Studii Economice din Bucureşti, la ZF Live.
Donald Trump mizează pe protecţionism pentru a stimula producţia internă, însă această strategie ar putea afecta negativ atât consumatorii, prin creşterea preţurilor, cât şi exportatorii americani, care s-ar confrunta cu represalii comerciale. În plus, reducerea puterii de cumpărare a consumatorilor poate avea un efect de domino asupra altor sectoare economice, diminuând beneficiile pe care politicile protecţioniste intenţionează să le aducă.
„Cei care vând pe piaţă bunuri care nu sunt protejate nu au de câştigat. Donald Trump greşeşte pentru că nu înţelege că, per ansamblu, consumatorii au mai mult de pierdut decât producătorii locali de câştigat şi că, totodată, acei producători, în măsura în care exportă la rândul lor, au de pierdut şi ei. Totodată, sunt alţi producători care au de pierdut prin pierderea puterii de cumpărare a cumpărătorilor”, a mai adăugat Tudor Gherasim Smirnă la emisiunea ZF Live, realizată cu sprijinul Orange Business.