ZF Live

Ce se întâmplă cu umbrela americană de securitate? „Indiferent de administraţia de la Washington, planul american si planul NATO de a face din baza de la Mihail Kogalniceanu noul Ramstein rămâne acolo” VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

22.02.2025, 08:00 1712

România se află într-o poziţie strategică importantă pe harta NATO, dat fiind contextul geopolitic turbulent, cooperarea cu Statele Unite şi aliaţii este principala direcţie de urmat pentru un viitor sigur. În domeniul apărării, strategia pe termen lung trebuie să se bazeze pe sporirea capacităţii de apărare prin înarmare şi utilizarea tehnologiilor de ultimă oră din domeniul militar. Totodată, România trebuie să se implice mai activ în parteneriatele cu aliaţii şi să contribuie la optimizarea bazei militare de la Mihail Kogalniceanu, pe care atât europenii cât şi partenerii americani vor să o transforme într-un nod logistic crucial pentru NATO, este de părere Radu Magdin, analist politic şi CEO Smartlink Communications.

 „O realitate indiferent de administraţia de la Washington, planul american si planul NATO de a face din baza de la Mihail Kogalniceanu noul Ramstein rămâne acolo. Kogalniceanu este un helipad către toată regiunea de la Nordul Africii, până spre Afganistan, Pakistan, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală. Trebuie să ne integrăm tot mai mult cu parte americană capacităţile noastre de înarmare cu planurile lor şi tehnologiile noastre cu tehnologiile lor” a declarat Radu Magdin la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.

Pe plan economic, România trebuie să îşi diversifice relaţiile economice cu Statele Unite, atrăgând mai mulţi investitori americani în sectoare cheie precum tehnologia şi agricultura. Deşi SUA este deja unul dintre cei mai mari investitori, există un potenţial semnificativ neexploatat, care poate fi abordat, mai punctează Radu Magdin.

„SUA este în top cinci investitori în ţară, dar se poate face mult mai mult. Americanii la noi nu sunt neapărat parteneri industriali, cum sunt germanii, italienii sau francezii în România. Însă pot fi parteneri în zona de tehnologie, care e principala lobistă sub administraţia americană. Sub radar sunt mulţi traderi americani puternici în România apropo de potenţialul nostru agricol, poate eventual îi aducem în zona de procesare. Este în interesul nostru să facem pitchuri proactive la top 50 corporaţii americane care nu sunt deja prezente aici. Trebuie să încercăm să îi aducem aici indiferent că vorbim de procesul de reconstrucţie a Ucrainei sau de potenţialul economiei româneşti” a mai spus Magdin la ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live