ZF Live

Jacek Rostowski, ministrul care a ţinut economia Poloniei pe creştere în criză, la ZF Live: Încrederea într-un sistem bancar puternic, intervenţia băncii centrale la momentul oportun şi îmbunătăţirea competitivităţii economice sunt ingredientele „miracolului” polonez

26.11.2014, 13:24 168
Încrederea într-un sistem bancar puternic, cartea deficitului bine jucată, intervenţia băncii centrale la momentul oportun şi insistenţa guvernului pe îmbunătăţirea competitivităţii economice, pe stimularea cererii şi pe sprijinirea mediului de busines sunt ingredientele „miracolului” polonez, destăinuite publicului ZF de Jacek Rostowski.
 
El a fost ministrul de finanţe sub ghidajul căruia economia poloneză a devenit singura din Uniunea Europeană care a reuşit să evite recesiunea după criza din 2008 şi chiar să crească.
 
„Miracolul” polonez depăşeşte sferele economicului şi se reflectă în poziţia politică pe care Polonia o are în prezent în Uniunea Europeană. Premierul cu care Rostowski a făcut echipă, Donald Tusk, va deveni la 1 decembrie preşedintele Consiliului European, una dintre cele mai puternice funcţii din UE. Cu un management puternic, Polonia a devenit unul dintre cei mai apropiaţi parteneri ai Germaniei, cea mai mare şi mai influentă economie europeană, ceea ce a permis Varşoviei să ia rolul de vârf de lance în ofensiva politică occidentală contra Rusiei, o ţară de care Polonia depinde energetic. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO