Românii consumă anual 25 de doze zilnice definite (DDD) de antibiotice pe zi raportat la 1.000 de locuitori şi se află astfel în topul ţărilor europene la consumul de antibiotice. Datele sunt raportate anual de Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor. Cele mai consumate antibiotice sunt cele care fac parte din clasa penicilinelor, cu 43% din total, potrivit unei analize a Centrului Naţional de Supraveghere a Bolilor Transmisibile. Potrivit lui Laurenţiu Mihai, general manager în cadrul Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor din România, acest comportament determină o rezistenţă mai mare a microbilor la tratamente, iar consecinţele pot fi fatale.
„Rezistenţa microbilor la tratamentul cu antibiotice e o problemă care a apărut de mai mulţi ani şi e foarte serioasă la nivel global. Un gen de microb care devine rezistent la tratamentul cu antibiotice într-un colţ al lumii, foarte repede ajunge să se răspândească oriunde în lume. Asta înseamnă că ne întoarcem cu 200 de ani înainte, atunci când nu se inventaseră încă antibioticele şi orice infecţie e potenţial mortală” a spus Laurenţiu Mihai la ZF live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.
Laurenţiu Mihai atrage atenţia că rezistenţa are cauze multiple, dar factorii principali care determină acest fenomen periculos sunt în primul rând consumul exagerat şi iresponsabil de antibiotice, mai ales fără recomandarea medicului. Totodată, un rol aici îl joacă şi substanţele cu care este tratată carnea din ferme, care mai apoi ajunge pe mesele oamenilor, dar şi poluarea fabricilor.
„Cauzele rezistenţei la antibiotice sunt multiple. Una dintre ele este tratamentul excesiv, mai ales când nu este necesar şi recomandat de medic. Folosirea antibioticelor este intensivă şi în zootehnie, medicina veterinară, poluarea industrială la fabricilor de medicamente, dar şi individual, când aruncăm în reţeaua de apă uzată medicamente expirate sau de care nu mai avem nevoie“, a declarat la ZF Live Laurenţiu Mihai, general manager OSMR.