În ultimii ani, preţurile apartamentelor din Bucureşti au cunoscut o creştere semnificativă, influenţată de cererea constantă şi de lipsa unor noi proiecte imobiliare. Gabriel Arteni, vicepreşedintele APAIR, este de părere că piaţa imobiliară din Capitală se confruntă cu un blocaj mai ales pentru că oferta (din cauza numărului mic de autorizaţii de construcţie emise) nu reuşeşte să satisfacă cererea, care pare că nu se temperează. Anul 2024 a fost unul bun pentru piaţa rezidenţială, evoluţia sa pozitivă fiind susţinută inclusiv de condiţiile mai atractive de accesare a creditelor ipotecare în comparaţie cu 2023.
„În Bucureşti este un mare blocaj pentru că în ultimii patru ani nu s-au emis decât foarte puţine autorizaţii de construire punctual, iar ce s-a construit a fost pe autorizaţii emise anterior” a declarat Gabriel Arteni, vice-preşedinte APAIR, la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orangee Business.
Dacă trendul continuă, Gabriel Arteni atrage atenţia că am putea ajunge în situaţia în care oamenii vor refuza piaţa şi vor refuza să mai plătească preţurile dictate de ea. Cu toate acestea, un astfel de scenariu este încă departe, preşedintele APAIR subliniând că tranzacţiile încă continuă să se întâmple.
„E posibil să ajungem la un nivel unde oamenii nu vor mai fi dispuşi să plătească preţul cerut. Încă nu am ajuns acolo pentru că tranzacţii încă se întâmplă, cine vrea să vândă vinde, cine doreşte să cumpere cumpără” a mai spus Gabriel Arteni la ZF Live.