ZF Live

România digitală face pasul decisiv: E timpul să vindem produse, nu ore de muncă VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

24.05.2025, 14:30 1510

Industria IT şi telecom contribuie cu aproximativ 7–8% la produsul naţional brut al României, însă conform datelor din 2024, acest sector a ajuns să reprezinte peste 14% din PIB, cu o cifră de afaceri de aproximativ 22 miliarde euro, în creştere cu 12% faţă de anul precedent. Aceste cifre reflectă maturizarea puternică a unui sector strategic care, după mai bine de două decenii de creştere accelerată, se află acum într-un punct de inflexiune. România dispune de infrastructura, talentul şi expertiza necesare pentru a face tranziţia de la statutul de furnizor de servicii de outsourcing la cel de creator de produse tehnologice originale. Este momentul unei repoziţionări majore este momentul în care  trebuie să inovăm local, concentrându-ne pe tehnologii de emergente precum inteligenţa artificială, quantum computing şi blockchain, atrage atenţia Valentin Mureşan, digital entrepreneur.

„Aproximativ 7% - 8% din produsul naţional brut este dat de industria de IT şi telecomunicaţii, ceea ce e un deja un mesaj clar că suntem totuşi capabil şi destul de puternici şi am ajuns cu industria noastră, după mai bine de 20 de ani de creştere, într-un punct în care suntem suficient de maturi ca să putem să producem şi noi produsele aici, în România şi cred că aici este până la urmă miza acestei, să zicem, revoluţii a tehnologiei, cu AI, cu cuantum, cu mintea noastră: să ne aplicăm cunoştinţele în domenii noi, să nu mai facem ceea ce ni se spune, să facem ceea ce credem că trebuie făcut în astfel de tehnologii” a spus Valentin Mureşan, digital entrepreneur, la evenimentul Tech Talks organizat de Universitatea Politehnica din Timişoara.

România trebuie să renunţe la modelul predominant din ultimele două decenii, bazat pe outsourcing, şi să îşi redefinească industria IT prin companii care generează idei şi le dezvoltă local, subliniază experţii din sector.

„Noi trebuie să ne mutăm din filmul ultimilor 20 de ani în care poate eram mai mult firme de outsourcing. Acum este nevoie de firme care vin cu idei şi să începem să le implementăm de aici pentru că valoarea adăugată este ceea ce un programator face cu timpul lui şi mintea lui. Dar după aia partea de vânzare a produsului pe care l-a făcut IT-istul plătit aici se duce în alte locaţii” a mai declarat Mureşan.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live