ZF Live

S-a terminat petrecerea. IT-ul, sectorul unde plouă cu salarii de mii de euro şi angajări pe bandă rulantă, a amorţit. Proiectele sunt tot mai rare, salariile încep să scadă VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

15.09.2024, 08:00 54822

Piaţa locală de IT a început să îşi piardă din avânt. În total, cei mai mari zece angajatori din sectorul local de IT au avut circa 25.700 de angajaţi în 2023, cu aproape 2.000 mai puţini faţă de anul precedent. Cu doar un an în urmă, angajatorii mari au adăugat cumulat peste 2.600 de oameni în echipele lor, creştere care sublinia avântul pieţei ce a împins totodată salariile la niveluri record. În prezent, situaţia s-a schimbat la 180 de grade, proiectele sunt tot mai puţine, angajările încetinesc, iar it-iştii au început să aibă aşteptări tot mai modeste privind banii, este de părere Adrian Dinu, fondatorul Creasoft.

„Au fost nişte presiuni foarte mari pe piaţa de IT, seniorii au ridicat tarifele, unii dintre ei au ajuns undeva spre 8.000 euro brut, mă refer aici la cei care îşi fac microîntreprinderi sau PFA-uri. Acum piaţa începe să se egalizeze, pentru că din cauza acestor mişcări cărora nu pot să le zic concedieri, este ceva natural care vine din faptul că nu mai există lucrări şi oamenii n-au încotro, trebuie să-şi caute altceva”, a spus Adrian Dinu, fondatorul firmei de IT Creasoft, în cadrul emisiunii de business ZF Live, realizată cu sprijinul Orange Business.

Potrivit fondatorului Creasoft, acum multinaţionalele din tech se concentrează pe economisire, şi îşi reconfigurează bugetele în acest scop. Chiar şi seniorii cu knowledge excepţional sunt vizaţi. Ei sunt de cele mai multe ori păstraţi în firmă, dar se află în centrul discuţiilor privind modificarea în jos a salariilor.

„Se acceptă seniori foarte buni undeva la 6.000 euro brut. Multinaţionalele, când vine vorba să facă economii, zic: «dacă dau afară 20 de seniori pe care-i plătesc acuma cu 8.000 euro şi iau alţi 20 noi, fac o economie foarte importantă, una de 2.000 euro la 20 de angajaţi, care sunt 40.000 euro pe lună, adică un milion în doi ani». Din ce am auzit eu pe piaţă, există şi negocieri în care cei care aveau salarii foarte mari sau erau plătiţi cu nişte sume de bani lunare foarte mari sunt cumva nevoiţi să accepte că piaţa s-a mai reglat şi că nu se mai acceptă orice tarif, oricât de bun ai fi”, a mai spus Adrian Dinu la ZF Live.

 
 
ZF Live