Anul 2024 aduce în premieră zero metri pătraţi de birouri în proiecte mari pe o piaţă din Bucureşti obişnuită cu cel puţin 100.000 - 200.000 mp. Mai ales după pandemie, marile companii au început să mai reducă din numărul clădirilor de birouri cumpărate sau închiriate, pe măsură ce trendul privind modul de lucru s-a îndreptat către un model remote sau hibrid. Încep să apară investitori care vor să reconfigureze clădirile de birouri în clădiri de apartamente, mai ales pentru că cererea nu se ridică la nivelul anilor anteriori, este de părere Dragoş Dragoteanu, asociat Euroest Invest.
„Unii investitori vor alege să transforme clădirile de birouri în clădiri de apartamente pentru că nu au încotro. Lucrurile se mişcă cel mai greu în această zonă pentru că puţini sunt dispuşi să mai facă un efort. Conversia necesită aceleaşi aprobări ca şi cum ai face o clădire nouă. Este extrem de greu” a spus Dragoş Dragoteanu asociat Euroest Invest, la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.
Potrivit lui Dragoş Dragoteanu, 30% dintre angajaţii marilor companii şi nu numai au trecut în regim remote. Spaţiile de birouri anterior închiriate funcţionează la aproximativ jumătate din capacitate, iar asta se reflectă direct în cerere, care încă există, dar nu la nivelul din trecut.
„Cel puţin 30% dintre angajaţi lucrează în continuare de acasă. Clădirile de birouri sunt ocupate în proporţie de 50-60% pline, dar în principiu se lucrează pe zile. Marile corporaţii au restrâns spaţiile pe care le aveau după pandemie. Din punctul ăsta de vedere funcţionează şi sunt căutate în continuare„ a declarat Dragoş Dragoteanu, în cadrul emisiunii de business ZF Live.