ZF Live

Se mai poate repeta în România episodul 2008 când bula imobiliară s-a spart? Ce spun specialiştii VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

15.03.2025, 10:00 15636

Preţurile apartamentelor au crescut în ultimii ani şi vor continua să crească, impulsionate de creşterea puterii de cumpărare. Un alt factor care va contribui la creşterea semnificativă a preţurilor îl reprezintă şi o lipsă din perspectiva ofertei, ceea ce face proiectele imobilare disponibile şi mai valoroase. În acest context, în care preţurile continuă să urce constant frica de o nouă bulă imobiliară şi o prăbuşire ca în 2008 revine la viaţă. Totuşi, Gabriel Arteni, prim-vicepreşedinte al Asociaţiei Profesionale a Agenţilor Imobiliari din România, spune că datorită condiţiilor economice, un episod similar este puţin probabil.

„În 2008, puterea de cumpărare era mult mai mică, dobânzile erau mult mai mari, numărul de proprietăţi era mic, iar cererea era mai mare decât astăzi. Nivelul de trai a crescut, puterea de cumpărare a crescut, dobânzile sunt la un nivel accesibil, creditarea se acordă destul de uşor şi atunci oamenii care vor să cumpere o fac“ a declarat Gabriel Arteni la ZF Live, emisiune realizată cu sprijinul Orange Business.

Potrivit lui Gabriel Arteni, preţul apartamentelor este influenţat atât de cerere şi ofertă cât şi de războiul din Ucraina, care scumpeşte preţul materialelor de construcţie şi automat preţul final al apartamentelelor noi construite.

„Există mai mulţi factori care influenţează creşterea preţurilor, iar unul dintre ei este legat de războiul de la graniţă. De la izbucnirea conflictului din Ucraina, explică Arteni, au început să crească preţurile la materialele de construcţii şi preţurile pe manoperă, ceea ce se reflectă inevitabil în piaţa imobiliară.”  mai declarat vice-preşedintele APAIR la ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live