ZF Live

Tensiunile din piaţa muncii ajung la cote record: Angajaţii vor să lucreze mai puţin şi pe bani mai mulţi. Angajatorii vor mai multă productivitate şi nimeni nu vrea să facă un pas în spate VIDEO

Autor: Iulian Tenchiu

22.02.2025, 09:00 1520

În ultimii ani, relaţia dintre angajaţii şi angajatorii români s-a deteriorat semnificativ, iar încrederea reciprocă a ajuns la un nivel extrem de scăzut. Acesta este un fenomen care, în opinia multor experţi, reflectă o veritabilă luptă de clasă. Angajatorii, care anterior erau mai reţinuţi în a-şi exprima nemulţumirile, sunt acum deschişi în a vorbi despre dispreţul faţă de propriii angajaţi. Această situaţie nu poate decât să accentueze criza în care se află relaţiile de muncă din prezent, este de părere George Butunoiu, headhunter.

„Punctul de plecare, problema de bază este încrederea între angajaţi şi angajatori, care e la cel mai jos nivel pe care l-am văzut vreodată, deci este o adevărată luptă de clasă, se dispreţuiesc unii pe alţii, se urăsc chiar şi e pentru prima dată în ultimii ani când văd angajatori care îi urăsc, care îi detestă pe propriii angajaţi. Am văzut de multe ori angajaţi care îşi detestă angajatorul, însă până de curând nu am văzut decât  foarte sporadic şi nesemnificativ angajatori care să vorbească cu ură despre propriii angajaţi. Este o tensiune maximă.“ a spus George Butunoiu, headhunter, la emisiunea de business ZF Live, realizată cu sprijinul Orange Business.

În acelaşi timp, angajaţii cer tot mai vocal condiţii mai bune de muncă, inclusiv o reducere a orelor de lucru, salarii mai mari, dar şi un echilibru între viaţa personală şi profesională. Multe companii, însă, încearcă să răspundă acestei cerinţe prin intensificarea ritmului de lucru şi mărirea cerinţelor, ceea ce a dus la reacţii negative şi rezistenţă din partea angajaţilor. Tensiunile sunt alimentate şi de impactul internetului şi reţelelor sociale, care amplifică aşteptările şi nemulţumirile, sporind conflictul dintre cele două tabere, mai punctează Butunoiu.

„Angajaţii cer explicit şi foarte vocal să muncească mai puţin, vor şi bani mai mulţi, dar vor să muncească şi mai puţin. Am văzut mulţi angajatori care încearcă să-şi crească productivitatea prin creşterea ritmului de lucru, a vitezei, a disciplinei, a timpului stat acolo, iar reacţiile sunt destul de violente din partea angajaţilor. Evident, asta duce la tensiuni. După părerea mea, explicaţia este internetul şi social media.“ a mai spus George Butunoiu la ZF Live.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live