ZF Live

VIDEO ZF Live. Adina Rada, consultant în proiecte de educaţie şi inovaţie: „Sunt destule finanţări disponibile pentru proiecte în educaţie, dar nu poţi să dezvolţi meserii decât cu cei care practică o astfel de muncă“

Autor: Dragoş Dinu

21.08.2017, 00:04 317
Adina Rada, consultant în proiecte de educaţie şi inovaţie, spune că exis­tenţa unor şcoli profesionale cu un ni­vel ridicat de pregătire al elevilor ar ridica sem­nificativ economia României şi ar reuşi să atragă investitori inclusiv în zone ocolite în prezent, dacă firmele private ar şti că acolo beneficiază de an­­gajaţi instruiţi.  Iar modelul pe care se pot dezvolta astfel de iniţiative în educaţie este cel al parteneriatului public-privat.

„Fiecare oraş din România are la dis­poziţie un proiect regional prin care poate să acceseze finanţări neram­bur­sabile pentru infrastructura şco­lară. Aceste fonduri permit înfiin­ţarea de noi sisteme educa­ţionale sau chiar extinderea al­tora“, a spus Adina Rada în ca­drul emisiunii de business ZF Live.

Ea a mai explicat cât de im­portantă este crearea unei infra­structuri care să utilizeze spaţiu pentru toate meseriile de care eco­nomia are nevoie, cu aceleaşi săli de instruire, pe modelul unui cam­pus care să acopere cât mai multe do­menii din ramura învăţământului pro­fe­sio­nal. „Suntem o echipă care docu­men­tăm un astfel de proiect. Ne bazăm pe majoritatea cifrelor pe care le avem din învăţă­mân­tul pre­uni­­versitar, uni­ver­sitar şi cele legate de per­so­a­ne­le majore in­acti­ve. Noi gân­dim o infras­tructură pe tot ceea ce înseam­nă în­văţământ vo­caţio­nal, de la şcolile profe­sionale la practica studenţilor, activităţi în care pot fi implicate companiile“, a spus Adina Rada. Puţini sunt cei care decid să in­ves­teas­că în sistemul edu­caţional din Ro­mâ­­nia, şi nu din cauza lipsei de fonduri e­u­ro­pene, ci pentru că nu există iniţi­a­ti­vă.

Bani există, fie că este vorba de bugetele locale sau naţionale, însă numărul celor care vor să înceapă o astfel de investiţie este foarte redus.

„Eu cred foarte mult în acţiune şi cred că este important să facem ceva. Predicăm cu toţii că avem nevoie de educaţie, că avem nevoie de şcoli profesionale, că nu avem destule rezultate în mediul academic, ideea este să facem ceva în acest sens. Finanţări sunt destule, avem fonduri nerambursabile, dar şi fonduri alocate de la bugetele locale. Bineînţeles, nu mai vorbim de cele guvernamentale, asta dacă se doreşte. Universităţile pot şi ele să-şi extindă zona de campus prin aceste fonduri“.

Există multiple modalităţi pentru sporirea accesării acestor fonduri, o modalitate ar constitui-o un parteneriat între mediul economic şi cel universitar.

„Nu poţi să dezvolţi meserii decât cu cei care practică o astfel de muncă“, a mai explicat Adina Rada.

Există deja proiecte la nivel naţional prin care să se reducă rata şomajului pe diverse sectoare din România. Producţia textilă şi pielărie, domeniul electronicii, acestea sunt doar două dintre serviciile care ar putea contribui la reducerea şomajului din diferite zone.

„Pot să încept cu un exemplu în ceea ce priveşte fondurile România-Ungaria, există o axă care se numeşte 8B de reducere a şomajului, aria eligibilă a acestor proiecte este Satu Mare, Bihor, Arad, Timiş. Ceea ce poţi să faci în cadrul acestui apel este să instruieşti oameni şi să construieşti o anumită infrastructură. Viziunea mea despre un astfel de proiect este o structură integrată care să formeze resurse umane specializate în automotive, de exemplu, oameni care să lucreze în industria textilă şi pielărie, pentru că avem un istoric bogat în cifre în zona asta“.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO