ZF Live

VIDEO ZF Live. Alex Tabacu, tax partner la casa de avocatură Voicu Filipescu: Ameninţarea cu puşcăria pentru neplata contribuţiilor este neclar formulată; firmele ar putea fi puse în situaţia de a alege uneori între plata contribuţiilor sau a salariilor

Autor: Roxana Rosu

15.12.2017, 00:05 953

„Niciodată nu am văzut aşa o tensiune la clienţi pe fiscalitate şi nervozitate la acţionarii străini, care nu înţeleg de ce se mută contribuţiile.“

Modificările fiscale care se vor aplica de anul viitor creează multă nervozitate în rândul companiilor, având în vedere că unele prevederi sunt neclar formulate, cum este cazul ameninţării cu închisoarea pentru neplata contribuţiilor sociale, iar altele îşi anulează reciproc efectele, cum este reducerea impozitului pe venit combinată cu majorarea contribuţiilor.

„Eu aş numi setul de măsuri involuţie fiscală, nu revoluţie fiscală. E un set de măsuri care vin de nicăieri şi ne duc înapoi. Reducerea impozitului pe venit la 10% este o măsură bună. Dar dacă faci o simulare pe salarii, scăderea impozitului e dublată de creşterea contribuţiilor“, a spus Alex Tabacu, tax partner la casa de avocatură Voicu Filipescu, la emisiunea ZF Live.

Practic, scopul mutării contribuţiilor este echilibrarea bugetului de pensii, dar măsura creează probleme majore companiilor, care ezită să majoreze salariile brute ale angajaţilor, neştiind dacă guvernul va menţine aceste prevederi fiscale sau va opera noi schimbări anul viitor.

În principiu, există patru soluţii care pot fi aplicate de firme în urma trecerii contribuţiilor de la angajator la angajat.

Prima este majorarea brutului, evitată însă de companii momentan, a doua este acordarea unor bonusuri pe o perioadă de 3-4 luni, până la clarificarea situaţiei legislative, a treia este creşterea salariului pe perioadă determinată, prin act adiţional, urmată de noi negocieri după câteva luni, în funcţie de ce se întâmplă pe piaţă, şi a patra soluţie este să nu majoreze brutul în niciun fel, ceea ce ar duce la scăderea netului. „Sunt companii care vor să facă o restructurare şi au acum ocazia să convingă nişte oameni să plece. Sunt companii mari care se gândesc la asta. Unele au dificultăţi în piaţă şi vor să reaşeze businessul, iar acesta este un moment în care pot profita de situaţie“.

Alex Tabacu a explicat că aceste companii vor aplica un mix de măsuri, nu una unitară, acordând bonusuri de performanţă doar unor angajaţi.

O altă prevedere legislativă care dă mari emoţii companiilor este cea care stabileşte pedeapsa cu închisoarea pentru cei care nu reţin şi nu plătesc contribuţiile şi impozitele în contul angajaţilor.

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Finanţelor, în acest moment, 157.798 de angajatori au restanţe la contribuţiile sociale – pensii, sănătate şi şomaj. Aceste companii plăteau salarii la 2.076.097 milioane de anga­jaţi. Dintre acestea, 155.102 au capital privat, iar 2.696 au capital de stat sau majoritar de stat.

„Această lege este neclar formulată, nu este clar ce e «intenţia». Până apar nişte precedente în piaţă, va fi un pic de haos.  De exemplu, dacă o firmă amână plata contri­bu­ţiilor până încasează nişte bani, luna următoare, dar plăteşte salariul net angajaţilor, ar trebui să fie considerat «fără intenţie«.  Dar nu se ştie. Practic, reprezentantul companiei va avea de pus în balanţă libertatea personală vs. plecarea angajaţilor. Plăteşte contribuţiile sau dă salariile?“.

O soluţie  la care ar putea apela companiile cu probleme în acest caz este accesarea unor credite pentru a dispune de fonduri suplimentare. Dar dacă nu se pot împrumuta, ar putea ajunge în unele perioade în situaţia de a alege între contribuţii şi salarii.

„Pentru reţinerea şi nelivrarea contribuţiilor angajaţilor existau deja amenzi foarte mari în legislaţie. Puşcăria este o măsură excesivă, aplicată pentru că statul nu are un mecanism de colectare eficient“.

În plus, pedeapsa cu închisoarea acoperă mai multe tipuri de plăţi cu reţinere la sursă, nu doar contribuţiile sociale.

În ceea ce priveşte split TVA, varianta adoptată recent este mai relaxată decât forma iniţială, fiind menţinută obligativitatea de  a plăti în conturi separate doar pentru firmele în insolvenţă şi cele cu restanţe mari la TVA.  Pe de altă parte, multe firme se vor confrunta cu probleme administrative şi de IT în aplicarea noii legislaţii. „Pot apărea greşeli foarte multe, erori umane la plăţi, facturi neclare, toate acestea pot aduce amenzi foarte mari“, spune Alex Tabacu.

Concluzionând, avocatul spune că, deşi unele măsuri aprobate de guvern  sunt bune, precum impozitul de 1% la microîntreprinderi şi de 5% la dividende, instabilitatea legislativă, impunerea unor măsuri fără consultarea mediului de business şi lipsa de viziune sunt probleme reale cu care se confruntă companiile în acest moment.

„Niciodată nu am văzut aşa o tensiune la clienţi pe fiscalitate şi nervozitate la acţionarii străini, care nu înţeleg de ce se mută contribuţiile.“

În plus, firmele nu au siguranţa că măsurile se vor aplica în forma actuală sau vor mai fi modificări. „Temerea companiilor nu e neapărat că rămân aşa, cu excepţia split TVA, ci că nu se ştie dacă rămân aşa.“

 
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO