ZF Live

VIDEO ZF LIVE. Alexandra Olteanu, Initiative Media: Piaţa de advertising, plus 5%. „Avem creştere de când au început relaxările fiscale şi dezgheţul economic“

Autor: Alexandra Marcu

29.03.2016, 00:05 292

Consumatorul român petrece în medie şase ore în faţa televizorului, mult mai mult decât ţările din jurul nostru.

Piaţa de advertising din România a cres­cut cu 5% în 2015 şi a ajuns la  327 milioane de euro, iar estimările pentru 2016 sunt de 344 de milioane de euro.

„Am avut boomuri de creştere cu 30-40% şi nu ne puteam adapta, dar după un declin şi doi ani de stagnare, acum este o creştere constantă, stabilă şi sănătoasă. Suntem la nivelul din  2009“, a spus Alexan­dra Olteanu, managing director la Initiative Media în cadrul emisiunii de busi­ness ZF Live. „Banii se împart în func­ţie de ochii consumatorului.“

În 2008, piaţa de advertising se ridica la 540 de milioane de euro. „Am început să avem creştere când au început rela­xă­rile fiscale şi dezgheţul economic, când s-a redus TVA şi când a crescut salariul pe economie.“

Publicitatea pe TV reprezintă 63% din totalul cifrei de afaceri din adver­ti­sing, adică circa 210 milioane de euro, în con­diţiile în care românii din mediul ur­ban cu vârste cuprinse între 18 şi 49 de ani petrec 5,8 ore pe zi în faţa televizorului. Piaţa de advertising din Ungaria este de 450 milioane de euro şi doar 46% din bani se duc pe zona de TV. Consumatorul un­gar petrece însă patru ore uitându-se la televizor.

„Consumatorul român petrece în medie şase ore în faţa televizorului, mult mai mult decât ţările din jurul nos­tru. Cred că acest lucru are rădăcini în is­toria noastră pentru că am avut inter­dicţii, iar acum când avem acces ieftin la TV profităm din plin.“

În Polonia, piaţa de advertising este de 1,7 miliarde de euro, iar 52% din buget se duc către TV. Oamenii din mediul urban petrec 3,7 ore în medie la TV, iar la nivel global 37% din bugete se duc către TV.

Advertisingul din mediul digital are 19 procente din piaţa locală, adică 64 milioane de euro. „Cu tot cu estimările noastre în ceea ce priveşte Google-ul.“ Imediat după mediul online urmează zona de outdoor cu 9% şi radioul cu 6%. „Printul are 14 milioane de euro.“

Alexandra Olteanu spune că în continuare se deschid tot mai multe businessuri online cu advertising în acelaşi mediu, dar când acestea ajung la un anu­mit nivel, promovarea trebuie să folo­sească alt model pentru a câştiga clienţi. „În TV te adresezi one-to-many, iar în digital one-to-one.“

În ceea ce priveşte suma pe care com­paniile trebuie să o investească în ad­ver­tising, aceasta diferă în funcţie de seg­men­tul de business, de mărimea acestuia şi de target. „În ziua de azi poţi să pui la TV şi cu 10.000 de euro, dar pe televiziuni de nişă şi poţi să atingi o parte din publicul tău ţintă“, a punctat Alexandra Olteanu. „Ştiu businessuri româneşti care au crescut foarte bine: Albalact, Cristim, Altex, Biofarm sau Fares. Nu trebuie să arunci cu milioane de la început, trebuie să ai o creştere progresivă pe măsură ce există return of investment.“

O reclamă la televizor depinde foarte mult de momentul în care este difuzată, dacă este în prime time şi de punctul de audienţă. „Nu se negociază la program, ci la audienţa pe care o face acesta. Televi­ziu­nile produc audienţă, dar sunt în des­creştere. Scăderile nu sunt amenin­ţă­toa­re, dar pentru TV costurile de a pro­duce emisiunile sunt din ce în ce mai mari.“

Din ce în ce mai multe televiziuni îşi fac propriile programe. „Scad audienţele cam pe toate intervalele, dar nu dramatic.“ Cea mai mare creştere este în mediul digital, cu 12-15% în fiecare an. „Cresc şi bugetele de online, există multe tool-uri de cumpărare de acţiuni, cost per click, cost per action, etc.“

O estimare în ceea ce priveşte acapararea televiziunii de către mediul online, Alexandra Olteanu spune că acest lucru se va întâmpla atunci când oamenii vor avea mai mult conţinut care să îi ţină acolo comparativ cu televiziunea. „Oamenii trebuie să îşi schimbe mentalitatea, trebuie să plătească pentru conţinut. Vor fi programe pe care nu o să le mai găsim la televizor şi o să le consumăm din online. Mentalitatea noastră e să primim totul gratis, dar nu e constructivă pentru că acel conţinut a fost scump“.

Printre domeniile care investesc cel mai mult în publicitate se numără zona de telecom, farma, retail şi cosmetice. „Băncile şi berile sunt un pic mai jos.“ Olteanu face prognoze pe termen lung, dar nu la niveld e bani, ci de trenduri. „Piaţa o să se ducă spre digital. Când ochii vor fi în digital, banii se vor duce acolo. Scopul nostru e să îi ţinem pe clienţi informaţi ca să nu piardă din competitivitate.“

Consumul de media va creşte anul acesta având în vedere că sunt Jocurile Olimpice, alegerile şi Campionatul European de fotbal. Oamenii vor vrea să stea conectaţi cu ele.

 

Ce a mai spus Alexandra Olteanu la ZF Live:

- Creşterea PIB-ului vine din industrii care nu au neapărat legătură cu advertisingul: export, agricultură

- Dacă există conţinut, ziarele se vor tipări

- Cel mai scump program de pe piaţă este „Românii au Talent“

- La începutul anului s-a schimbat panelul de măsurare, asta se întâmplă o dată la trei ani

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

ZF Live
AFACERI DE LA ZERO